Nieuws

Egypte sluit internet nog meer af met zwaardere censuur

De waakhond voor de vrije meningsuiting in Egypte blokkeert een heleboel extremistische websites, maar lijkt die eerder te gebruiken als excuus om enkele kritische stemmen de mond te snoeren.

Egypte censureert het internet almaar strenger. Nadat het enkele weken geleden al 21 nieuwswebsites ontoegankelijk maakte voor haar bevolking, voegt het daar nu nog eens 62 websites aan toe. Het gaat veelal om private mediabedrijven waarvan de overheid beweert dat ze banden hebben met Qatar, de Moslimbroederschap uit Turkije en andere extremistische organisaties. Volgens Reuters worden evenwel ook nieuwssites aangevallen die geen enkele band hebben met de Islam, zoals Mada Masr.

De censuur wordt ironisch genoeg uitgevoerd door de ‘Associatie voor de Vrijheid van Gedachtegoed en Meningsuiting’. Journalisten die werkzaam zijn bij de getroffen websites maken zich sterk dat Egypte de extremistische websites gebruikt als dekmantel om ook hun stem van het internet te weren. Ze menen namelijk dat de huidige Egyptische president, Abdel Fattah al-Sisi, zich verkiesbaar zal stellen voor een tweede termijn in 2018. Met deze censuur wordt het veel moeilijker voor opposanten om zich kandidaat te stellen en hun programma te verspreiden.

[related_article id=”210411″]

Vriendjespolitiek

Dat geloof wordt versterkt wanneer we kijken naar een concreet voorbeeld: een van de getroffen media, Al Bedaiiah, publiceerde de laatste tijd veel over een akkoord met Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste bondgenoten van Egypte. Het akkoord behandelt de overdracht van twee eilanden van Egypte aan Saoedi-Arabië. Al Bedaiiah gaf daarbij een uitgebreid platform aan criticasters die uitlegden waarom het akkoord een slecht idee was en moest verbroken worden.

Voorlopig zouden sommige websites nog te bereiken zijn door HTTP te veranderen naar HTTPS, of door een alternatieve url te gebruiken. Voor vele Egyptenaren blijkt het echter geen oplossing, aangezien zowat alle beveiligde verbindingen, inclusief VPN-diensten, worden geblokkeerd door de waakhond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business