Nieuws

Zweedse pendelaars zetten treinticket op ingeplante chip

In Zweden kunnen treinreizigers hun ticket voortaan aan een onderhuids ingeplante NFC-chip koppelen. Een fysiek ticket is dan niet meer nodig.

Zweden is het eerste land ter wereld waar je op de trein je vervoersbewijs kan tonen met de hulp van een ingebouwde microchip. Reizigers kunnen een NFC-chip koppelen aan hun treinticket. De chip is niet afkomstig van de treinmaatschappij zelf: geïnteresseerden kunnen terecht bij specifieke piercingwinkels. Dat weet de Volkskrant.

Wie een chip heeft met daarop een treinticket, moet zijn hand aan de conducteur laten zien. Die heeft een smartphone bij zich waarmee hij doorgaans QR-codes op een papieren ticket in scant. De telefoon kan echter ook overweg met NFC. Wanneer hij het toestel tegen het hand tikt, heb je in principe bevestigd dat je een ticket hebt.

Zogenaamde biochackers laten NFC-chips al langer inplanten. Doorgaans is het stuk huid tussen duim- en wijsvinger een populaire locatie. De draadloze chips hebben de grootte van een rijstkorrel en zijn voorzien van NFC. De technologie is dus niet bepaald baanbrekend, de implementatie wel. In theorie kan zo’n chip gebruikt worden voor tal van praktische zaken. De gegevensdrager heeft capaciteiten die gelijkaardig zijn aan een toegangs- of bankkaart. Je zou er geld mee kunnen afhalen, of je bedrijf mee binnen kunnen. De technologie is bovendien dezelfde als die waarmee je contactloos betaalt met je smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business