Nieuws

China wil vpn’s aan banden leggen

Om te vermijden dat de strenge internetcensuur wordt omzeild, wil de Chinese overheid vpn's voor particulieren verbieden.

Chinese internetproviders mogen vanaf 1 februari volgend jaar geen vpn-diensten meer aanbieden aan particulieren. Dat meldt technologiewebsite Bloomberg. Daarmee wil de Chinese overheid verhinderen dat zijn inwoners op verboden websites, zoals Facebook, surfen. De toezichthouders richten zich vooral op internetaanbieders die door de staat worden beheerd, zoals China Mobile.

The Great Firewall

Dat China controle wil uitoefenen op gevoelige politieke informatie, is geen geheim. De Chinese Communistische Partij voerde reeds eind de 20ste eeuw een strenge censuur in onder de noemer ‘The Great Firewall of China’. Daarmee blokkeert de politieke partij alle websites waarvan het denkt dat ze haar autoriteit kunnen ondermijnen. Websites zoals Facebook kan je in China niet zonder vpn bereiken. Volgens ngo Greatfire zijn 171 websites uit de top 1000 populairste websites geblokkeerd.

[related_article id=”210411″]

De laatste jaren is de censuur echter in een stroomversnelling gekomen. Sinds mei vorig jaar is een wet van kracht waardoor online dienstverleners geen persoonsgegevens meer mogen verzamelen of doorverkopen. Sinds november moeten isp’s verplicht meewerken aan onderzoeken naar criminaliteit en nationale veiligheid.

Het is bovendien niet de eerste keer dat China optreedt tegen vpn-verbindingen. Sinds januari hebben alle vpn-diensten in China toestemming nodig van de overheid om te opereren. De populaire vpn-dienst GreenVPN heeft zijn deuren al gesloten wegens druk van de Chinese overheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business