Nieuws

België heeft betere 4G-dekking dan buurlanden

Haast overal in België kunnen we snel mobiel surfen op het 4G-netwerk, maar een op drie Belgen beschikt niet over een abonnement om van deze technologie gebruik te maken.

De 4G-dekking in België is in de afgelopen drie jaar sterk verbeterd. Enkel in Wallonië vinden we nog enkele gebieden terug die enkel de verouderde 3G-technologie ondersteunt. Dat leren we uit de Barometer van de informatiemaatschappij, die jaarlijks de veranderingen in de Belgische informatiemaatschappij in kaart brengt. Ze brengt de zwakke en sterke punten van ons land in de digitale wereld aan het licht en vergelijkt die met 27 andere landen in Europa.

Weinig abonnementen

[related_article id=”212829″]

In zowat heel België (94,5% van onze oppervlakte) kunnen we mobiel surfen op het snelle 4G-netwerk. Dat is indrukwekkend, aangezien in 2014 onze 4G-dekking slechts 67,8% bedroeg. Dankzij ons inhaalmanoeuvre hebben we onze voornaamste buurlanden overtroffen. Mobiele provider Orange voorziet zelfs een 4G-netwerk in de Brusselse metrolijnen.

Dekkingsgraad 4G

Dat betekent niet dat we allemaal toegang hebben tot snel mobiel internet. Vorig jaar in juli beschikte slechts twee op drie Belgen over een abonnement met mobiele data, wat ver onder het EU-gemiddelde van 83,9% ligt. Bovendien kennen vele gebieden in België slechts 4G-dekking door 1 of maximum 2 operatoren. Vooral in Wallonië dan, waar de lage bevolkingsdichtheid de boosdoener van is.

Dekkingsgraad 3G

Ook zijn er nog enkele gebieden waar slechts enkele telecomproviders een 3G-netwerk aanbieden. Het betreft voornamelijk regio’s in de provincies Luxemburg, Henegouwen en Namen. Wel is de situatie al een pak beter dan een jaar voordien.

[related_article id=”216230″]

Duur

Verder vertelt de Barometer ons dat de Belgische prijzen van telefoonapparatuur en telecommunicatiediensten minder sterk daalden dan in omringende landen. De Barometer houdt daarbij enkel rekening met tarieven van vorig jaar, maar door het afschaffen van roamingkosten zijn de abonnementskosten nog flink wat gestegen. Zo verhoogde Proximus de prijzen van zijn mobiele abonnementen, in ruil voor meer data. Data-abonnementen met een laag verbruik zijn wél voordelig bij ons, maar bij hogere volumes is België ook gebuisd in Europa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business