Onbekende hackers hebben het op de smartphones van Amerikaanse NAVO-troepen gemunt die in Oost-Europa gestationeerd zijn. Rusland is de hoofdverdachte.

Amerikaanse NAVO-soldaten melden een reeks van security-incidenten op hun smartphones en online accounts. Volgens verschillende leden van de NAVO, zowel legerofficieren als overheidsvertegenwoordigers, zijn de voorvallen geen toeval. Zij gaan ervan uit dat er iemand actief data probeert te onfutselen aan militairen. De Wall Street Journal sprak met verschillende bronnen die met de vinger naar Rusland wijzen.

Er zijn zo’n 4.000 Amerikaanse NAVO-militairen aanwezig in Oost-Europa. Zes verschillende pogingen tot inbreuk zijn tot nu toe officieel vastgesteld. Telkens ging het om een Amerikaanse militair die in het kader van een NAVO-opdracht aan de grens met Rusland gestationeerd is. De gebruikte technieken varieerden van eenvoudig tot gesofisticeerd: er is sprake van een malafide ‘vind mijn iPhone’-link die iemand toegestuurd kreeg, maar men vermoedt ook dat er gebruik is gemaakt van geavanceerde spionage-apparatuur die het dataverkeer op een mobiel netwerk kan onderscheppen. Het doel: de hand leggen op operationele informatie en het intimideren van de troepen, zo stellen de bronnen.

Een officiële aanklacht tegen Rusland zit niet in de pijplijn. Het blijft op dit moment bij de beschuldigingen die anoniem in de Wall Street Journal worden geuit, maar die zijn wel serieus. “Rusland heeft een nieuw front geopend,” kopt de krant. Dat men naar Rusland wijst is niet zo verrassend. Het is de hoofdverdachte voor de hacking waarbij de e-mails van presidentskandidate Hillary Clinton werden gestolen, en wordt ook als het brein achter de verstoring van energiecentrales in Oekraïne gezien die begin 2016 plaatsvonden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here