Nieuws

Telenet krijgt server van DNS Belgium voor betrouwbaarder internet

DNS Belgium plaatst één van zijn servers bij Telenet. Die primeur kadert in een pilootproject dat op termijn een robuuster lokaal internet moet garanderen.

 
Telenet en DNS Belgium werken samen aan een pilootproject waarbij de DNS-dienst een server integreert bij de Mechelse provider. Doel van het project is om een robuustere en betrouwbaardere binnenlandse internetinfrastructuur te voorzien.
 
DNS Belgium is eigenaar van zogenaamde domain name servers. Die kan je zien als een soort telefoonboeken waarin het fysieke adres van een website wordt bijgehouden. Surft jij bijvoorbeeld naar www.smartbiz.be, dan is het een DNS-server die aan je pc vertelt waar de website precies gehost wordt zodat je browser er verbinding mee kan maken. DNS Belgium beheert op die manier de .be, .vlaanderen en .brussels-domeinen.
 
[related_article id=”172151″]  
De VZW bezit meerdere domain name servers die een exacte kopie van elkaar zijn. Zo heeft je pc te allen tijde snel een virtueel telefoonboek ter beschikking. DNS Belgium beslist nu om een kopie van dat telefoonboek rechtstreeks bij Telenet te plaatsen.
 
De samenwerking moet voor een betrouwbaardere internetverbinding zorgen, aangezien internetverkeer het Telenet-netwerk niet hoeft te verlaten om bij een DNS aan te kloppen. De server is uitsluitend voor lokaal verkeer bedoeld. Zoek jij als Telenetklant naar een .be-server, dan kom je automatisch bij de Telenet-DNS terecht. Een buitenlandse computer zal de weg naar die DNS niet zomaar vinden, en moet via een andere kopie van de nameserver passeren.  Dat biedt extra mogelijkheden voor de bescherming van lokale websites tegen DDoS-aanvallen, die doorgaans van het buitenland afkomstig zijn. Zo’n aanval kan DNS Belgium wel treffen, terwijl de DNS in Telenets beheer gevrijwaard blijft en Telenetklanten toegang behouden tot de .be, .vlaanderen en .brussel-websites.
 
De samenwerking tussen de DNS-organisatie, die al sinds 1999 lokale topleveldomains beheert, en Telenet, biedt uiteraard een exclusief voordeel aan die laatste. DNS Belgium is echter opgericht door onder andere Beltug, Agoria en ISPA België om zowel het gebruik van lokale domeinnamen als het gebruik van het internet bij ons te promoten, en dat op een onafhankelijke manier. Het is dan ook niet te bedoeling om de integratie exclusief te houden. Als het pilootproject succesvol blijkt, zal DNS Belgium gelijkaardige initiatieven starten met andere internetproviders.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171795/waarom-een-nieuw-soort-ddos-aanval-bedrijven-zorgen-moet-baren/

-dns belgiumbeveiligingbusinessddostelenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals