Nieuws

1 miljard Android-toestellen draaien meer dan twee jaar oude software

Steeds meer smartphones gebruiken verouderde software. Beveiligingshiaten en compatibiliteitsproblemen steken daardoor de kop op.

Sinds Google Android in 2008 lanceerde, is het aantal smartphones met het besturingssysteem drastisch gestegen. Nu blijkt dat een miljard van deze toestellen hopeloos verouderde software gebruiken. Volgens een onderzoek van Dan Luu gebruiken al deze smartphones een versie van Android die al minstens twee jaar lang verouderd is.

Onderzoek

Google zegt dat er sinds mei 2017 twee miljard actieve toestellen wereldwijd zijn. Volgens het onderzoek van Dan Luu zou de helft van deze smartphones een verouderde versie van Android gebruiken, namelijk Android 5.1 Lollipop of vroeger. Lollipop werd begin 2015 uitgerold.

Luu vertelt in zijn onderzoek dat de aanname van nieuwe Android-versies de voorbije jaren zelfs vertraagt. Vorig jaar duurde het verschillende maanden langer alvorens het gebruikersaantal van Nougat even hard groeide als Marshmallow. Momenteel loopt de aanname van Oreo ongeveer even snel als Nougat.

Veiligheid

Indien deze trend zich verderzet, zal het aantal toestellen met verouderde software exponentieel stijgen. De smartphones vormen een beveiligingsrisico, aangezien ze al jaren geen securityupdates meer krijgen. Bovendien is het voor ontwikkelaars erg moeilijk om hun app compatibel te maken met al deze verouderde Android-versies.

Google probeert in Oreo dat probleem voor een stuk van de baan te helpen met Treble. Deze functie zorgt ervoor dat Oreo uit modulaire systeemimages bestaat, waardoor updates eenvoudiger geïnstalleerd kunnen worden. Fabrikanten van toestellen van minder dan honderd euro staan waarschijnlijk nog steeds niet te springen om updates zo snel mogelijk bij hun klanten te krijgen. Bovendien zullen er nog steeds mensen zijn die oude toestellen aan een spotprijs kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business