Nieuws

Deze supercomputer bestaat uit 750 Raspberry Pi’s

Het Amerikaanse Los Alamos National Labaratory heeft een nieuwe supercomputer in dienst genomen: een ongewone cluster bestaande uit 750 Raspberry Pi's. Volgens het centrum is de constructie ideaal als test-omgeving.

Los Alamos National Laboratory, een organisatie die zich bezig houdt met nationale veiligheid, onthult deze week zijn nieuwste high performance computer.  Die wijkt sterk af van de bestaande petaFLOPS-toestellen die het onderzoekscentrum al bezit: de cluster is opgebouwd uit 750 Raspberry Pi’s.

Het is niet de eerste keer dat iemand met behulp van de mini-computer een rekencluster uitbouwt die voor HPC gebruikt kan worden. Het is wel ongebruikelijk dat een officiële onderzoeksinstantie een dergelijke constructie in gebruik neemt.

De RPi-cluster is dan wel geen hazewind in vergelijking met enkel van de patsercomputers die Los Alamos in gebruik heeft, maar de configuratie heeft een ander belangrijk voordeel. “De Raspberry Pi modules maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om uit te vogelen hoe ze hun software moeten schrijven en betrouwbaar laten werken zonder dat we een toegewijd testbed moeten opzetten van dezelfde grootte, wat ons een kwart miljard dollar zou kosten en 25 megawatts aan elektriciteit,” zegt Gary Grider, hoofd van de HPC-afdeling bij het onderzoekscentrum.

Het gaat om een testproject. Het onderzoekscentrum hoopt op termijn de cluster verder uit te bouwen en het aantal pi’s op te voeren naar 50.000 computerbordjes. Voor het bouwen van de Raspberry Pi-supercomputer nam Los Alamos het bedrijf Bitscope in de arm. Het systeem bestaat uit vijf cluster-modules in een rack, elk met 150 Raspberri Pi 3, samen goed voor 3.000 rekencores.

hpcraspberry pi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen