Na een complexe ingreep kan je de SSD vervangen, maar daarmee is de kous ook af.

Vorige maand gaf Microsoft zijn Surface Book een update. De vernieuwde hybridelaptop ziet er vanbuiten haast identiek uit, maar het bedrijf belooft dat hij tot vijf keer sneller is dan zijn voorganger. Tot daar het goede nieuws, want volgens reparatiespecialist iFixit is de nieuwe 2-in-1 haast onmogelijk te repareren. Verwacht dus niet dat je de Surface Book 2 eenvoudig zelf kan herstellen wanneer er technisch iets foutloopt.

Het team van iFixit voelde de herstelbaarheid van de  Surface Book 2 aan de tand. Na een uitvoerige ontleding van de hybridelaptop gaf de website hem een score van 1 op 10 voor repareerbaarheid. Enkel de SSD is (eventueel) te vervangen dankzij de gebruikte M.2-aansluiting, maar enkel na een complex aantal stappen. Wel scoort de hybridelaptop iets beter dan de Surface Laptop, die een nulscore kreeg.

Lijm, lijm, lijm

Tijdens hun poging om de laptop volledig uit elkaar te halen, stootte iFixit op heel wat hindernissen. Om te beginnen zit het scherm vastgelijmd aan de onderliggende tablet en daarom erg moeilijk los te wrikken zonder schade toe te brengen. Microsoft gebruikt graag lijm in plaats van schroeven wat het openen van het toestel bijzonder complex maakt. Verder zijn de processor en het werkgeheugen vastgesoldeerd aan het moederbord en dus niet te vervangen. De meeste laptopcomponenten bevinden zich aan de achterkant van het moederbord, zodat het bordje eerst weg moet vooraleer je een onderdeel kan vervangen. Het procedé om het moederbord te verwijderen is niet van de poes: er moeten daarvoor 25 schroefjes verwijderd worden en de vastgelijmde camera’s moeten ook afgehaald worden. Een heus huzarenstukje.

 

Ook het toetsenbordje – dat los te klikken is van het scherm – is moeilijk te openen omdat de onderste plaat vastgelijmd is. Die moet dus ook worden verhit om het apparaat te openen. Er is daarbij zoveel lijm gebruikt dat het haast onmogelijk is die te openen zonder de onderkant te verbuigen. Bovendien is de accu van dit deel aan de behuizing vastgelijmd. Ook de aansluiting voor de batterijcellen kan pas bereikt worden als de hele Surface Book 2 al open ligt, wat het risico op kortsluiting vergroot. Een gouden tip: is je nieuwe Surface Book 2 je lief, sleutel dan niet onder zijn motorkap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here