Nieuws

Synaptics start productie van vingerafdrukscanner in scherm

Kondigde Apple met Face ID het einde aan van de vingerafdrukscanner? Integendeel, Synaptics vond een manier om ze onder het scherm te stoppen.

Synaptics is een bedrijf dat touchpads voor laptops ontwikkelt en vingerafdrukscanners voor smartphones. Om zo’n scanner in een telefoon te stoppen, moet fysieke ruimte opgeofferd worden op de behuizing van een telefoon. Smartphones moeten echter steeds dunner en ‘cleaner’ worden. Zo deed Apple al afstand van fysieke knoppen en de scanner en introduceerde een manier om je smartphone te ontgrendelen door middel van je gezicht, Face ID. Synaptics gooit het over een andere boeg en voegt een vingerafdrukscanner toe in zijn scherm. Volgend jaar zullen de eerste smartphones met deze sensor op de markt verschijnen.

[related_article id=”212622″]

Deze technologie is niets nieuws: vele fabrikanten hinten al lang op de komst van deze biometrie-techniek. Het gerucht deed de ronde dat Samsung zo’n sensor in zijn Samsung Galaxy S8 wilde stoppen, maar het idee op het allerlaatste moment schrapte waardoor de scanner naar een erg ongemakkelijke plaats verhuisde. Ook Qualcomm onthulde al een soortgelijke vingerafdrukscanner.

Optische scanner

Synaptics doopte de sensor om tot ‘Clear ID’ en is gestart met de massaproductie ervan. Deze vingerafdrukscanner werkt anders dan een traditionele sensor. De scanner die je terugvindt op je smartphone, is een capacitieve scanner. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine condensatorcircuits. Door je vinger op de scanner te houden, zal de capaciteit van de componenten veranderen, waardoor de details van je vinger kunnen worden waargenomen. Door de richels in je vinger zullen er plaatsen zijn waar de huid van je vinger de scanner raakt. Hier verandert de capaciteit van de condensator. Op andere plaatsen zal er alleen lucht tegen de scanner komen, waardoor de capaciteit nauwelijks verandert.

Voor Clear ID grijpt Synaptics terug naar de oudste biometrie-technologie, door middel van een optische scanner. Zoals de naam doet vermoeden, wordt er bij optische scanners een foto gemaakt van je vinger. Aangezien de beeldsensor weinig licht binnenkrijgt wanneer je je vinger erop plaatst, wordt er gebruik gemaakt van LED’s om je vinger te verlichten. Een algoritme zal op zoek gaan naar richels in je vingertop door de lichte en donkere delen van de foto te vergelijken. Het resultaat kan worden vergeleken met een databank van vingerafdrukken. Aangezien de richels op je vingers erg klein zijn, worden er beelden genomen met een veel groter contrast dan je gewend bent van klassieke foto’s. De beeldsensor bevat erg veel diodes per oppervlakte om alle details van je vinger te kunnen waarnemen. Deze techniek werd niet gebruikt in smartphones omdat je met een foto in hoge resolutie deze sensor zou kunnen foppen. Ook nemen deze sensors meer ruimte in.

Hindernissen overbruggen

Ruimte vormt geen probleem meer, want de Clear ID is een ultradunne chip. Hoe veilig deze chip is, is wel nog niet duidelijk. Synaptics gebruikt kunstmatige intelligentie om nepinbraken tegen te gaan. Volgens het beveiligingsbedrijf worden zo tot 99% van de hackpogingen tegengehouden. De toekomst zal uitwijzen of dit voldoende blijkt te zijn.

Wel werkt deze optische sensor enkel met smartphones die een OLED-scherm hebben. Hij zou ongeveer even snel werken als huidige vingerafdrukscanners en twee keer zo snel als Face ID. Een nat scherm of screen protector vormen geen probleem.

Het bedrijf kondigde aan dat ze in zee gaat met een topfabrikant van smartphones. Welk bedrijf dit is, gaf Synoptics nog niet prijs. Op het CES zal ze een live-demonstratie tonen van deze techniek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business