Nieuws

Eerste smartphones met vingerafdruksensor in scherm komen eraan

De eerste smartphones met een vingerafdruksensor verstopt achter het scherm komen er eindelijk aan. Een Chinese smartphonemaker gaat met de primeur aan de haal.

Eerder deze week kondigde Synaptics aan dat het bedrijf erin was geslaagd om een vingerafdruksensor te creëren die door een scherm heen werkt. Nu is bekend geraakt dat Vivo, de zesde grootste smartphonemaker ter wereld, met de primeur aan de haal gaat om als eerste zo’n sensor in een smartphone te integreren. De Chinese smartphonemaker zal naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar een toestel met vingerafdruksensor in het scherm lanceren.

Groot scherm

Smartphonefabrikanten willen steeds grotere schermen in kleinere toestellen proppen. Hiervoor worden de schermranden zo dun gemaakt dat er geen ruimte overblijft voor een vingerafdrukscanner. Apple lost dat probleem op door gezichtsherkenning te gebruiken op zijn iPhone X. Deze technologie is echter een stuk minder ingeburgerd en werkt trager dan een vingerafdruksensor. Veel bedrijven zoeken daarom naar een methode om de technologie in het scherm te steken.

LG Innotek toonde vorig jaar een vingerafdrukscanner geïntegreerd in een smartphonescherm. Het bedrijf dat geaffilieerd is aan LG maakte hiervoor een gaatje van ongeveer 0,3 millimeter in het glas. Volgens het bedrijf was de accuraatheid van de sensor gelijk aan deze van klassieke scanners. Desondanks heeft LG nog steeds geen smartphone met een vingerafdruksensor in het scherm gelanceerd.

Vivo

LG loste het probleem van te weinig ruimte voor een vingerafdruksensor op met behulp van een minuscuul gaatje. De technologie van Synaptics werkt echter doorheen een OLED-scherm. Patrick Moorhead kreeg de kans om de technologie al eens uit te proberen en beweert dat de technologie verrassend snel werkt.

Vivo is het eerste bedrijf dat met de vingerafdruksensor van Synaptics aan de slag gaat. Dat bedrijf is bij ons weinig bekend, maar is de zesde grootste smartphonemaker ter wereld. De Chinese firma is met name in India erg populair. Hoogstwaarschijnlijk komt de fabrikant met een smartphone met vingerafdruksensor in het scherm volgend jaar op de proppen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business