Nieuws

Amazon zint op virtuele paskamer met slimme spiegel

Amazon komt met een idee op de proppen waardoor je eender waar nieuwe kleren kan passen, zonder je daadwerkelijk om te kleden.

Als er één ding is dat een webshop mist ten opzichte van een fysieke winkel, dan zijn het wel pashokjes. Daar zoekt Amazon een oplossing voor. De e-commercereus diende een patentaanvraag in voor een slimme ‘spiegel’ die je kan tonen hoe je eruitziet in een nieuwe, virtuele outfit.

In het patent wordt een display beschreven dat ‘blended reality’ weergeeft: het combineert echte weerspiegelingen met computergegenereerde beelden. Een stel camera’s in de lijst van de spiegel scant de omgeving, en maakt een virtueel model op van alle zichtbare objecten. Dat model kan gebruikt worden als de basis voor de computerbeelden: zo kan bijvoorbeeld een virtuele outfit worden gesponnen op de reflectie van de bezoeker.

In theorie zou je jezelf zo kunnen bewonderen in de spiegel terwijl je virtuele kleren past. Ook de reflectie van je omgeving zou aangepast kunnen worden, waardoor je pakweg een zwembroek kan passen op het strand, en even later kan bekijken hoe je eruitziet terwijl je een smoking draagt in een casino-setting.

Een afbeelding in het patent laat zien hoe de slimme spiegel realiteit en computerbeelden combineert.

Altijd de juiste maat

Het is niet moeilijk om te zien hoe de slimme spiegel Amazon een streepje voor zou geven. De toepassing zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat het aantal retourzendingen wordt verminderd, door bezoekers de mogelijkheid te geven om hun aankopen virtueel te passen. Dat zou ook de kans op een miskoop verminderen.  Bovendien kan de spiegel de zoektocht naar de juiste maat misschien wel elimineren. In plaats van te vertrouwen op vage, algemene maten zoals small, medium of large, kunnen de exacte afmetingen in het 3D-model van de gebruiker worden gebruikt om de pasmaat te kiezen. Het zou best kunnen dat het slimme systeem zo automatisch kledingstukken aanraadt die je perfect passen.

Plannen

Vooralsnog is niet bekend of Amazon concrete plannen heeft om de slimme spiegel in productie te brengen, hoewel de uitwerking niet veraf lijkt.  In oktober vorig jaar nam Amazon de Amerikaanse start-up Body Labs over: een onderneming die zich specialiseert in het maken van menselijke 3D-modellen. De start-up creëerde een AI-systeem dat personen scant en hun vormen realtime kan omzetten naar computermodellen. Net na de overname werd al gespeculeerd over de mogelijke toepassingen van de technologie, waaronder het concept een virtuele paskamer voor de hand lag.

Bovendien werkt Amazon al langer aan slimme toestellen die helpen bij het samenstellen van de perfecte plunje. Zo lanceerde het in mei 2017 de Echo Look, een slimme speaker met ingebouwde camera. Met de Echo Look maak je foto’s en video’s van jezelf, waarna je outfit wordt beoordeeld door de achterliggende artificiële intelligentie enerzijds, en een team van menselijke stylisten anderzijds. Voorlopig is het toestel enkel verkrijgbaar in de VS.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business