Nieuws

Intel belooft processorlek deze maand te dichten

Alle chips van de afgelopen vijf jaar krijgen deze maand nog een software-update. Heb je een oudere processor in je bak, dan ben je een vogel voor de kat.

Er heerste de vorige weken heel wat oproer over de processorbugs Meltdown en Spectre. Onderzoekers ontdekten deze twee lekken in de hardware van moderne processors. Je desktop, je laptop, de server waarop je favoriete cloudtoepassing draait tot zelfs je smartphone: allemaal zijn ze kwetsbaar. De chipbakker belooft nu om deze maand nog deze processorlekken te dichten in alle recente chips via software-updates, zo zei CEO Brian Krzanich tijdens een persconferentie op technologiebeurs CES.

[related_article id=”221921″]

“Negentig procent van onze processoren van de afgelopen vijf jaar krijgen deze week nog een update”, belooft de topman. “De andere processoren volgen voor het einde van januari.” Heb je dus een systeem met een Intel-chipje (van maximaal vijf jaar oud) aan boord, dan komt er deze maand nog een venster piepen op je scherm om je systeem te updaten.

Twee kanttekeningen

Uit onderzoek blijkt dat deze patches een effect zullen hebben op de prestaties van je systeem. Hoe groot de impact precies zal zijn is niet duidelijk, maar er is sprake van een prestatievermindering van 5 tot zelfs 30 procent. Intel beweert zelf dat het van de workload afhangt en dat de impact voor de gemiddelde gebruiker beperkt zal zijn. Volgens Apple is er zelfs helemaal geen sprake van prestatievermindering.

Een tweede kanttekening: de maatregel lost enkel het probleem op voor recente chips. Processoren die ouder zijn dan vijf jaar krijgen geen software-update. Nochtans treffen de processorlekken alle chips die sinds 1995 op de markt zijn gebracht. Worden die gebruikers in de steek gelaten? “Er is momenteel nog geen enkel misbruik van deze lekken gemeld”, sluit Krzanich af. Welke oplossing er voor hen in de maak is, is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business