Nieuws

Google imiteert Amazon met eigen slimme schermen

De Google Assistant maakt de sprong naar smart displays. Google volgt daarmee Amazon, dat Alexa in de lente een scherm gaf met de Echo Show.

De Google Assistant zal je dit jaar op nieuwe plaatsen kunnen tegenkomen. Googles digitale assistent krijgt onder andere zijn eigen smart displays en duikt ook op in de auto dankzij ondersteuning van Android auto.

Slimme schermen

Het smart display is een variant van de smart speaker: een toestel dat speciaal gebouwd is om interactie met een slimme assistent te vergemakkelijken. Amazon zette in 2017 de trend met de lancering van de Echo Show, een scherm voor Alexa. Google komt niet met een eigen product, maar heeft verschillende andere fabrikanten overtuigd om met de Google Assistant te werken. LG, Sony, JBL en Lenovo hebben laten weten dat ze dit jaar een smart Display voor de Assistant lanceren.

De toestellen zullen niet op Android draaien, maar op IoT-variant Android Things. Het smart display is in essentie een browser met uitgebreide slimme capaciteiten – apps zal je niet op het toestel kunnen downloaden. Wie vragen aan de assistant stelt, kan nu ook visueel een antwoord krijgen: zo kan de Assitant een route uitstippelen, recepten opzoeken of een video-oproep opstarten. Google wil ook werk maken van ondersteuning voor andere diensten. De displays worden verwacht in de tweede helft van 2018.

Het ziet er niet naar uit dat de agressieve concurrentie tussen Google en Amazon snel ten einde komt. Naast de smart displays pakt Google uit met een rits nieuwe fabrikanten die de Assistant op hun speakers zullen introduceren, waaronder Bang & Olufsen, Anker Innovations, Jensen en Riva Audio.

Android Auto

De Assistant maakt niet alleen de sprong naar smart displays, de AI krijgt ook ondersteuning in Android Auto. Het was al mogelijk om de auto-interface aan te sturen met stemcommando’s, maar die waren nog gebaseerd op de algoritmes van het oude Google Now. Amerikaanse gebruikers van Android Auto zullen de komende week de update krijgen die de Assistant ondersteunt, er is nog geen nieuws wanneer de aanpassingen ook naar andere regio’s komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business