Nieuws

Deze laptops op CES hebben een smartphonechip in hun behuizing

Wil je een laptop met een ijzersterke batterij, dan zijn deze systemen interessant voor jou.

Al meer dan een jaar wachtten we in spanning af totdat de allereerste laptops met een ARM-chip op de markt zouden komen. 2018 lijkt hét jaar te worden waarin de laptopmarkt een heuse revolutie ondergaat. Moderne laptops hebben niet langer een Intel- of AMD-chip nodig om van Windows 10 in zijn volle glorie te genieten. De krachtige Snapdragon 835 – die we ook in premiumsmartphones zoals de Samsung Galaxy S8 en OnePlus 5T vinden – blijkt over voldoende rekenkracht te beschikken om die taak op zich te nemen.

[related_article id=”210300″]

De grootste troef van deze laptops met een ARM-architectuur? Een lange batterijduur. Dit konden we zelf nog niet testen, maar volgens verscheidene bronnen zouden deze laptops dagen meegaan vooraleer je ze aan het stopcontact hoeft te hangen. Asus en HP hadden op de Qualcomm Snapdragon Tech Summit al hun eerste laptops met een Snapdragon 835 gepresenteerd, Lenovo wachtte af tot CES. Hier zetten we ze allemaal eens op een rijtje.

Asus NovaGo

De Asus NovaGo is een hybridetoestel met omklapbaar scherm. Het paneel is 13,3 inch groot en hanteert een Full HD-resolutie. Er komen twee uitvoeringen: eentje met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte voor 599 dollar en een duurdere variant met 8 GB RAM en 256 GB opslag voor 799 dollar. Je kan verder een nanosim of e-sim erin stoppen en verbinding maken met het internet via een ingebouwde LTE-modem. Hij draait op Windows 10 S, maar als je niet houdt van dit softwaresausje kan je ook gratis upgraden naar Windows 10 Pro.

Het instapmodel zou 599 dollar kosten. Een exacte datum gaf het bedrijf nog niet prijs, maar volgens TechAdvisor zou hij op het einde van dit kwartaal op de markt komen. Of hij naar België komt is eveneens nog niet bekend, maar hij komt zeker naar Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

HP Envy x2

HP betreedt de ARM-markt met de Envy x2. Zijn scherm is 12,3 inch groot met een Full HD-resolutie. Net als bij de NovaGo komen er meerdere uitvoeringen tot 8 GB RAM en 256 GB opslag. Hij krijgt een aluminium harnas en weegt zonder toetsenbord amper 680 gram en is 6,9 mm dik. Er is enkel één USB-C poort voorzien en een microSD-gleuf. Aan de voor- en achterkant stopte HP respectievelijk een camera van 5 en 13 megapixels. Hij draait op Windows 10 S en is gratis te upgraden naar Windows 10 Pro. De HP Envy x2 zou in de lente in de rekken verschijnen, maar over de prijs hield het concern nog de lippen stijf.

Lenovo Miix 630

De Lenovo Miix 630 is een 2-in-1 laptop met afneembaar toetsenbord, zodat hij eveneens dienst doet als tablet. In de doos is ook een pen voorzien om het 12,3 inch WUXGA+-touchscreen te bedienen. Er komt zowel een configuratie met 4 als 8 GB aan ramgeheugen op de markt met opslagopties tot 256 GB. De Miix 630 heeft amper één USB-C poort, maar er is wel nog een gleufje om een microSD-kaartje in te stoppen voor extra opslagruimte. De webcam komt met ondersteuning voor Windows Hello zodat je door middel van gezichtsherkenning kan inloggen. Dit model zal op de markt verschijnen in het tweede kwartaal van 2018 voor een instapprijs van 799 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business