Nieuws

Vivo toont eerste smartphone met vingerafdrukscanner onder scherm

De Chinese smartphonemaker geeft het startschot voor een nieuwe smartphonetrend dit jaar: smartphones met een onzichtbare vingerafdrukscanner.

Vivo heeft met een technische verwezenlijking uitgepakt op gadgetbeurs CES: de allereerste smartphone die een vingerafdrukscanner onder het scherm heeft zitten. Het gaat om een prototype, maar het bedrijf heeft de ambitie om de technologie dit jaar nog commercieel aan te bieden in zijn smartphones.

De verwezenlijking van Vivo maakt het aannemelijk dat ook andere fabrikanten dit jaar de technische horde zullen nemen. Dat is goed nieuws voor wie van het randloze schermdesign houdt dat in 2017 furore maakte. Om de schermoppervlakte van een smartphone te vergroten vormde de vingerafdrukscanner tot nu toe een uitdaging. Eentje waarvoor smartphonemakers  verschillende oplossingen bedachten. De meeste Androidfabrikanten verplaatsten de scanner naar de achterkant, met wisselend succes. Apple koos voor de vlucht vooruit en dumpte het onderdeel volledig voor een gezichtsherkenningssysteem.

OnePlus

[related_article id=”221775″]

De smartphone die Vivo op CES toont zal in zijn definitieve vorm enkel in China te koop te zijn. Fabrikant Vivo is een onderdeel van het nog grotere BKK Electronics, waaronder ook de smartphonemerken Oppo en OnePlus vallen. Het lijkt dus geen foute gok om aan te nemen dat een volgende vlaggenschip van die laatste zal uitpakken met een geïntegreerde vingerafdrukscanner. Hoe snel anderen zullen volgen, is moeilijk in te schatten. Samsung lijkt bijvoorbeeld voor de Galaxy S9 nog altijd te hebben geopteerd voor een fysieke vingerafdruksensor achteraan, als we de gelekte informatie mogen geloven.

Vivo kan nog schaven aan zijn verborgen vingerafdrukscanner. Journalisten die de telefoon al in handen hebben gehad, rapporteren dat het scannen iets trager werkt dan met een traditionele vingerafdrukscanner. De technologie werkt trouwens enkel op oled-schermen. De geïntegreerde scanner functioneert doordat het tussen pixels van het scherm kan kijken naar je vinger. Een LCD-scherm heeft achtergrondverlichting die de werking van de scanner zou belemmeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business