Nieuws

General Motors brengt in 2019 zelfrijdende auto uit zonder stuur of pedalen

Worden taxi's volgend decennium vervangen door onbemande voertuigen? Het lijkt op een science-fictionverhaal, maar dat is het niet.

General Motors gelooft steevast in autonome rijtechnologie. Zo hard zelfs, dat het de pedalen en stuur volledig wil verbannen uit de wagen. Vanaf 2019 wil de fabrikant massaal zelfrijdende wagens produceren zonder manueel rij-element, zo kondigde het bedrijf vandaag aan op CES.

[related_article id=”180468″]

Dat General Motors volop experimenteert met wagens zonder chauffeur, is niets nieuws. De fabrikant smijt er grof geld tegenaan om als eerste automerk een volledige vloot zelfrijdende wagens op de baan te krijgen. In de Verenigde Staten voert het voortdurend tests uit met zijn zelfrijdende Chevrolet Bolt-wagens, omwille van hun goedkope prijsetiket en degelijk bereik. Binnenkort moet het mogelijk worden om een taxi aan te vragen in een volledig onbemand voertuig.

Het komt, het komt…

Vooral het tijdskader waarin General Motor zijn plannen uittekent, is opvallend. Volgend jaar zou de massaproductie van deze wagen al aanvangen. Daarmee troeft de autoreus zijn rivalen af in de race voor de allereerste ‘robotwagen’. Ford wil bijvoorbeeld ook een zelfrijdende wagen op de markt brengen zonder rij-element, maar tegen 2021. Ook andere bedrijven zoals Tesla lopen achter de kar aan.

In tegenstelling tot die bedrijven trakteert General Motors ons al op een kleine sneak peek in zijn ‘wagen van de toekomst’. Het interieur lijkt een beetje gek, alsof er nooit een stuur heeft plaatsgevonden. De binnenkant van de wagen is haast volledig symmetrisch. Ook aan veiligheid heeft de fabrikant – uiteraard – gedacht, onder meer om conform te zijn met de wetgeving. In plaats van een airbag in het stuur, zou er een airbag in de zijkant worden voorzien, net zoals bij de passagierskant.

Vanaf morgen vindt de Detroit Auto Show plaats, een jaarlijkse bijeenkomst waar de auto-industrie hun paradepaardjes op het publiek loslaat. Daar kunnen autoliefhebbers overal ter wereld wegdromen naar de wagen van de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business