Nieuws

Computers van Alibaba en Microsoft kloppen mens in leestest

In een prestigieuze leestest van Stanford University konden de AI van Microsoft en Alibaba betere scores voorleggen dan de mens.

Elk jaar wordt kunstmatige intelligentie een tikkeltje slimmer. Het machinelearning-systeem van de Chinese internetgigant Alibaba legde betere scores voor in een leestest dan mensen. Een mijlpaal, want het is de eerste keer dat een machine een mens op dit vlak verslaat, zo schrijft Bloomberg. Een dag later volbracht Microsoft dezelfde test voor begrijpend lezen tot een goed einde en kon het eveneens zijn menselijke rivaal aftroeven.

[related_article id=”217297″]

In de test moeten AI-systemen meer dan honderduizenden vragen beantwoorden die samengesteld worden door Stanford University. De vragenlijst draagt de naam SQuaD (Stanford Question Answering Datase) en is gebaseerd op meer dan vijfhonderd Wikipedia-artikels. De leestest moet zo uitwijzen hoe goed de deelnemer grote hoeveelheden informatie kan verwerken en nadien precieze antwoorden op vragen kan geven. Na het lezen van een artikel over het Amazon-regenwoud, bijvoorbeeld, moeten de deelnemers vragen beantwoorden als ‘hoeveel vierkante kilometers beslaan het regenwoud’.

AI kan niet beter lezen dan mens

Het Chinese model van Alibaba’s Institute of Data Science of Technologies scoorde 82,44 als het gaat om het geven van exacte antwoorden op vragen. Daarmee overtreft het deep neural netwerk zijn menselijke rivalen die 82,304 scoren. Ook andere AI-modellen deden mee aan de leestest, zoals Microsoft, Facebook, Samsung en Tencent. Microsoft prijkt op de tweede plaats in de ranglijst.

[related_article id=”211309″]

“Dit betekent niet dat computers beter kunnen lezen dan mensen”, zo zegt Yves Peirsman, expert in Natural Language Processing in Leuven, aan De Tijd. “Het systeem doet vooral aan patroonherkenning en leert waar de antwoorden op de vragen staan. Dat is nog niet echt begrijpend lezen. Toch kan dit leiden tot bruikbare toepassingen, zoals in domeinen waar enorme hoeveelheden tekst moeten verwerkt worden. In de juridische of medische wereld, bijvoorbeeld.”

China: grootse plannen

Alibaba schakelt zijn slimme computer in voor het beantwoorden van klantvragen. De onderliggende technologie zou ook van nut kunnen zijn voor onder meer museumgidsen en online antwoorden op medische vragen. Ook andere Chinese bedrijven zoals Tencent en Baidu zetten volop in op kunstmatige intelligentie en de Chinese regering wil zelfs tegen 2030 wereldleider worden in AI. Met meer dan 700 miljoen mensen online kan China alvast teren op een enorme toevloed aan data.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business