Nieuws

Samsung klopt Intel als grootste chipfabrikant ter wereld

Intels dominantie op de chipmarkt is ten einde. De fabrikant moet zijn eerste plaats afstaan aan concurrent Samsung.

Intel was decennia lang de aanvoerder van het chippeloton, maar aan die dominantie kwam in 2017 een einde. De blauwe reus moet de kroon afstaan aan Samsung, zo blijkt uit de financiële jaarrapporten van beide bedrijven.

Samsung Electronics, de chipafdeling van het Zuid-Koreaanse conglomeraat, draaide vorig jaar een omzet van 69 miljard dollar ten opzichte van de 63 miljard dollar die Intel realiseerde. Daarmee wordt het Amerikaanse bedrijf voor het eerst sinds 1992 van de troon gestoten als grootste chipfabrikant, zo meldt Bloomberg.

De vergelijking is evenwel een beetje scheef. Intel blijft ongenaakbaar op de markt van x86-processors, de chips die je in laptops, desktops en servers terugvindt. Samsung heeft zich daarentegen gespecialiseerd in geheugenchips en flashopslag. Die business is nu voor het eerst groter dan die van Intel in financiële termen.

Samsung lijkt evenwel ook beter bestand tegen de toekomst. Je vindt vandaag haast geen enkele smartphone of tabet waar geen RAM-geheugen van Samsung in zit en de fabrikant heeft meer dan een derde van de SSD-markt in handen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf voorspelt bovendien dat de vraag voor zijn geheugenproducten alleen maar zal toenemen met de opkomst van nieuwe technologieën zoals zelfrijdende auto’s en artificiële intelligentie. Ook Intel beseft dat het tijdperk van de pc en klassieke cpu stilaan achter ons ligt en richt zich bewust op diezelfde nieuwe industrieën. Het belooft dus nog een spannende race te worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business