Hoewel Apple minder iPhones verkocht dan een jaar geleden, behaalde het wel een hogere omzet. Een smartphone met een prijskaartje van 1.000 euro lijkt dus toch niet zo'n slecht idee.

Je kan de iPhone X bezwaarlijk een mislukking noemen. Apple verkocht dan wel minder exemplaren dan verwacht, het zag zijn omzet op telefoons desalniettemin stijgen dankzij het hogere prijskaartje.

Dat blijkt uit de financiële resultaten voor Q1 2018. Apple verkocht in de voorbije maanden 77,3 miljoen iPhones, een daling van 1,24 procent ten opzichte van vorig jaar (78,3 miljoen). Hoewel het die cijfers zelf niet opbreekt per model, weten we dankzij een schatting van Canalys dat de iPhone X ongeveer 38 procent van dat totaal uitmaakt: met 29 miljoen verscheepte exemplaren was het de populairste smartphone van het eindejaar.

Het hoge prijskaartje van de iPhone X lijkt de consument dus iets meer tegen te houden dan Apple zelf had geanticipeerd, maar de telefoons gingen nog altijd als zoete broodjes over de toonbank. Het heeft Apple bovendien geen windeieren gelegd: de omzet op telefoons steeg jaar op jaar met 11,69 procent, naar een totaal van 61,58 miljard dollar.

De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone bedroeg 796 dollar, ten opzichte van 694 dollar in Q1 2017. Apple verkocht dus wel minder telefoons, maar aan een hogere prijs dan voorheen, waardoor het toch een recordomzet wist neer te zetten.

De totale verkoop van Apple, over alle productcategorieën heen, steeg met 13 procent ten opzichte van een jaar geleden. De totale omzet bedroeg 88,3 miljard dollar.