Vanaf 2020 gaat een proefproject van start waarbij onze regering groene stroom genereert op de Noordzee.

Advertentie

Anno 2018 is er steeds meer nood aan groene energie. Naast zonnedaken en windmolenparken zal onze zee binnenkort ook hernieuwbare energie genereren. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil de Noordzee voorzien van drijvende ‘zonne-eilanden’ die bedekt worden met zonnepanelen, zo schrijft De Standaard.

[related_article id=”217227″]

Om te onderzoeken hoeveel groene stroom op zee kan worden afgetapt, gaat er vanaf 2020 een eerste proefproject van start. De panelen zouden een groter rendement hebben op zee omdat er minder wolken hangen. Vermoedelijk zal het eerste zonne-eiland voor de kust van Zeebrugge plaatsvinden, omdat daar geen schepen varen. Ook zouden de zonnepanelen daar niet te zien zijn vanaf het strand. De bedoeling is om op termijn de zonneparken op grotere schaal in te voeren.

Plaatsgebrek

Binnenkort wordt een nieuw Maritiem Ruimtelijk Plan goedgekeurd, waarin de concrete plannen op de Noordzee van 2020 tot 2026 worden opgenomen. In dat plan wordt duidelijk of de Belgische zonne-eilanden gestalte zullen krijgen. Als alles goed verloopt, moet onze zee tegen 2050 de voornaamste energiebron worden die niet enkel België van groene stroom voorziet, maar ook Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. “De Noordzee kan een heuse zonneboerderij worden”, aldus De Backer.

Wel is onze zee, in vergelijking met de rest van de wereld, erg druk. Bovendien hebben we een kleiner stukje zee dan onze buurlanden. Daarom kan een gebrek aan ruimte wel eens een probleem vormen, aldus De Backer. “Ik wil zoveel mogelijk groene energie, maar ook de haven van Antwerpen moet goed bereikbaar blijven.”

Nederlandse voorbeeld

Onze regering volgt her voorbeeld van onze noorderburen. Een tweetal weken geleden maakte een consortium van energiebedrijven er bekend eveneens een zonneboerderij te bouwen. Eerst wordt in Nederland een onderzoek uitgevoerd om te kijken hoeveel hernieuwbare energie er op zee kan geproduceerd worden in vergelijking met op land.

[related_article id=”214351″]

“Zonnefarms op water is niets nieuws. Op binnenwateren worden er al zonnepanelen geïnstalleerd, maar op zee zijn er extra uitdagingen”, vertelt Allard van Hoeken, oprichter van initiatiefnemer Oceans of Energy, aan Solar Magazine. “Op zee heb je te maken met allerlei natuurkrachten, zoals golven.”