Nieuws

4G-netwerk breidt uit naar de maan

Altijd al gedroomd van een ruimtereis naar de maan? Binnenkort kan je via een livestream een kijkje nemen hoe het er daar aan toe gaat.

Vodafone, Nokia en Audi willen volgend jaar een 4G-netwerk stationeren op de maan, dat kondigen ze aan op smartphonebeurs MWC. Ze slaan de handen in elkaar om een LTE-basisstation te bouwen. Zo zouden we via een stream live HD-beelden kunnen bekijken van de maan.

Audi-rovers

Het idee is afkomstig van het Duitse ruimtevaartbedrijf PTScientists. Het 4G-netwerk kadert in een groter project, de ALINA-missie. Het bedrijf wil volgend jaar het ruimteschip ALINA lanceren vanaf Cape Canaveral met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. Aan boord zouden twee zelfrijdende maanrovers van Audi zijn, die het oppervlak van de maan moeten verkennen. Ze gaan onder meer op zoek naar de maanlander van de Apollo 17-missie van 1972.

[related_article id=”212528″]

Na de landing moet Alina een 4G-communicatiehub worden die onder meer de dataverbinding van de twee Audi-rovers voedt. De verbinding zal verlopen via de 1.800 MHz-band. De twee rovers sturen hun gegevens naar de hub, die de data op zijn beurt naar het Mission Control Centre in Berlijn stuurt. De verbinding zou krachtig genoeg zijn om een live HD-stream op poten te zetten.

Zo zal de communicatiehub op de maan eruitzien.

Waarom geen 5G?

Om het netwerk te realiseren gaat PTScientists in zee met Nokia en Vodafone. Een 4G-netwerk installeren op de maan is immers een veel lastigere klus dan op aarde. De hardware moet minder dan een kilogram wegen en ook in slechte omstandigheden kunnen functioneren. Daarom ging de keuze naar 4G en niet naar een 5G-netwerk. Omdat deze technologie nog niet helemaal op punt staat, namen de bedrijven liever het zekere voor het onzekere.

Het eigenlijke doel van de missie is om aan te tonen hoe goedkoop een dergelijke missie is. Voor deze ruimtemissie worden immers enkel commerciële producten gebruikt, om de kosten te drukken. Het is alvast een ambitieus project. Als alles goed verloopt, zouden ze het eerste privébedrijf zijn dat erin slaagt op de maan te landen, vijftig jaar na de Apollo 17.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business