Beeld: Doug Wheller / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

De bekende Britse natuurkundige Stephen Hawking is woensdag overleden. Hij was één van de bekendste en belangrijkste wetenschappers van deze tijd.

Advertentie

De wereldwijd vermaarde wetenschapper Stephen Hawking is woensdagochtend overleden in zijn huis in Cambridge. Dat werd bevestigd door een woordvoerder van zijn familie. Hawking werd 76 jaar.

“Professor Hawking stierf vredig in zijn huis in Cambridge in de vroege uurtjes van deze ochtend. Zijn familie vraagt vriendelijk om de tijd en privacy te krijgen om zijn overlijden te verwerken, maar willen iedereen bedanken die aan zijn zijde stonden en hem doorheen zijn leven steunden”, klinkt het in een statement van de familie.

Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in het Britse Oxford. Hij werd met name bekend door zijn onderzoek naar straling van zwarte gaten – de Hawkingstraling – en werkte in de jaren zestig samen met Roger Penrose aan de theorie dat ons uitdijend heelal uit een toestand van oneindige dichtheid is ontstaan.

Hij schreef ook meerdere populaire wetenschappelijke werken, waaronder bestseller ‘A Brief History of Time’, dat belangrijke concepten uit de kosmologie voor een niet-gespecialiseerd publiek begrijpbaar maakt. Van het boek werden op twintig jaar tijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

Op 21-jarige leeftijd werd vastgesteld dat Hawking leed aan de neurologische ziekte Amyotrofe laterelale sclerose (ALS), waarbij de motorische zenuwcellen afsterven en progressief krachtsverlies en verlamming optreedt. De ziekte verlamde zijn lichaam en beroofde hem in 1985 uiteindelijk ook van zijn stem. Desondanks bleef Hawking een prominent en populair publiek figuur, en hield hij nog lezingen met behulp van zijn computergestuurd spraaksysteem dat hij met zijn kaakspier kon bedienen.

“Mijn verwachtingen werden tot nul gereduceerd toen ik 21 was. Vanaf dat moment is alles een bonus geweest.” - Stephen Hawking

De wetenschapper zag zijn beperkingen niet als een handicap voor zijn werk, maar net als een kracht. “Mijn beperkingen zijn geen significante handicap in mijn domein van theoretische fysica”, schreef hij ooit. “Integendeel, ze hebben mij vooruit geholpen.” Het gaf hem naar eigen zeggen de tijd om helder na te denken over de problemen van de fysica.

Hawking bleeft actief en overtrof de levensverwachtingen die de dokters voorop hadden gesteld. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste wetenschappers in zijn domein en werd een wereldwijde beroemdheid die ook in populaire cultuur regelmatig een verschijning maakte. In 2014 verscheen de film ‘The Theory of Everything’, die een deel van zijn leven belichtte.