Nieuws

Facebook laat app-ontwikkelaars minder data verzamelen

Nadat het Facebook-schandaal van Cambridge Analytica naar buiten, probeert het sociale netwerk de schade zoveel mogelijk te beperken.

In de nasleep van het schandaal rond Cambridge Analytica, laat Facebook weten dat het de toegang die app-ontwikkelaars kunnen krijgen tot gegevens van gebruikers verder beperkt.

Cambridge Analytica wist in 2014 gegevens van 50 miljoen Amerikanen te verzamelen via een persoonlijkheidstest die het als app op Facebook aanbood. Die gegevens zouden vervolgens zijn doorverkocht aan de campagne van Donald Trump voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Hoewel slechts een kleine 300.000 mensen effectief gebruik maakten van de app, liet het databeleid van Facebook op dat moment toe om ook gegevens van vrienden van gebruikers van de app te verzamelen. Daardoor kon het bedrijf een database van tientallen miljoen profielen opbouwen.

Nieuwe maatregelen

Facebook paste zijn beleid eerder al aan, maar gaat hier nu nog verder stappen in nemen. Dat kondigde Mark Zuckerberg gisteravond aan in een post op Facebook.

Allereest gaan de nieuwe maatregelen om het limiteren van de informatie die ontwikkelaars kunnen ontvangen zonder Facebooks toestemming. Zo zal een ontwikkelaar nu zonder toestemming van Facebook enkel je naam, profielfoto en e-mailadres kunnen verkrijgen. App-ontwikkelaars kunnen in de toekomst wel toegang verkrijgen tot meer gegevens, maar dit enkel als Facebook hen daarvoor toestemming geeft na een screening.

Wat verder nog een belangrijke wijziging is, is dat apps niet langer levenslang aan je Facebook-account gekoppeld blijven als je ze niet gebruikt. Waar vroeger apps die gekoppeld waren in theorie data konden blijven verzamelen, is dat nu enkel het geval als je de app eens per drie maanden blijft gebruiken.

Terug in de tijd

Facebook heeft daarnaast aangegeven onderzoek te gaan doen naar apps die grote hoeveelheden data hebben verzameld in het verleden. Door middel van dit onderzoek willen ze achterhalen of er in het verleden mogelijk nog data misbruikt is. Mocht dat het geval zijn, dan zal Facebook zijn gebruikers hierover inlichten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business