Nieuws

Facebook verzamelt bel- en sms-gegevens van Android-gebruikers

Na het privacyschandaal met Cambridge Analytica moet Facebook zich opnieuw verantwoorden voor het verzamelen van bel- en sms-gegevens van gebruikers.
Al jaren verzamelt Facebook de belgeschiedenis en sms-data van Android-gebruikers. Dat zijn toch de bevindingen van enkele Twitter-gebruikers. Sommigen vonden maanden of jaren aan telefoongegevens in hun downloadbare Facebook-gegevensbestand terug.Door het recente privacyschandaal downloaden gebruikers alle gegevens die Facebook over hen bewaart en voor sommigen zijn die ontdekkingen alarmerend. Vooral de bel- en sms-gegevens zijn voor Twitter-gebruikers een punt van discussie.https://twitter.com/mat_johnson/status/977317787520720896https://twitter.com/dylanmckaynz/status/976368845635035138Facebook heeft gereageerd op de bevindingen, maar het bedrijf lijkt te suggereren dat het normaal is dat apps toegang hebben tot je telefoongeschiedenis. "Het belangrijkste onderdeel van apps en services waarmee je verbindingen tot stand kunt brengen, is de mensen eenvoudig vinden met wie je verbinding wilt maken", zegt een woordvoerder van Facebook als antwoord op een vraag van Ars Technica. "Dus, de eerste keer dat je op je telefoon inlogt op een berichten- of sociale media-app, is het een veelgebruikte praktijk om te beginnen met het uploaden van je telefooncontacten."

Niet op iPhones

Gelijkaardige belgeschiedenis en sms-gegevens zijn nog niet ontdekt op iOS-apparaten. Hoewel Apple sommige apps op beperkte manieren toegang geeft tot deze gegevens, zoals voro het blokkeren van spam-oproepen of -teksten, krijgen de meeste iOS-apps geen toegang tot de oproepgeschiedenis of sms-berichten en kan de iOS-app van Facebook deze gegevens niet verzamelen op een iPhone.De Android-gebruikers stemden in met de praktijken van Facebook en gaven de sociale media-app in een Android-toestemmingendialoogvenster toelating om het telefoon- en sms-verkeer te bekijken. Toch is het voor veel Facebook-gebruikers schokkend hoeveel data het sociale netwerk over je verzamelt.Facebook moet zich een week na het privacyschandaal met Cambridge Analytica opnieuw verantwoorden voor het verzamelen van persoonlijke gegevens van gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business