Nieuws

Microsoft bouwt Linux-kernel om IoT-apparaten te beveiligen

Het bedrijf lanceert, in samenwerking met Mediatek, een chip voor IoT-apparaten met als doel ze veiliger te maken. Het haalde de saus voor het besturingssysteem bij concurrent Linux.

 
Voor het eerst sinds het bestaan van Microsoft heeft het bedrijf een eigen Linux-versie gemaakt. Het systeem vormt de softwarebasis van Azure Sphere, een nieuwe oplossing om slimme apparaten veiliger te maken. Het besturingssysteem heet Azure Stack OS. Dat maakte Bard Smith, President bij Microsoft, bekend op een evenement in San Francisco.
 
Volgens de reus uit Redmond zijn er in de laatste jaren te weinig vorderingen gemaakt op vlak van veiligheid in het Internet of Things. Zo werden in 2016 allerlei toestellen, waaronder beveiligingscamera’s, gebruikt voor een grootschalige DDoS-aanval die een groot deel van het internet lam legde. De overload aan pakketjes waren immers gericht op de DNS-servers van Dyn. Microsoft wil dergelijke fiasco’s in de toekomst vermijden.
 

Azure Sphere

 
Hoe? Met Azure Sphere, een nieuwe IoT-oplossing om kleine chips in slimme toestellen veiliger te maken. De service vormt een geheel van hardware, software en de cloud. Voor het hardwaregedeelte ging het concern in zee met Mediatek. Een krachtige system-in-a-chip, de MP3620, moet tot vijf keer sneller zijn dan eender welke andere IoT-chip op de markt. Er is onder meer een apart hardware-compartiment voorzien waar gevoelige gegevens worden bewaard en complexe cryptografische sleutels worden opgelost. Ook wifi (zowel 2,4 als 5 GHz) zijn voorzien.
 
Op deze chip hoort uiteraard een besturingssysteem, en daarvoor heeft Microsoft een eigen Linux-kernel gebouwd. De Azure Sphere-chips zullen later dit jaar beschikbaar gesteld worden. Microsoft belooft bovendien tot tien jaar lang beveiligingsupdates.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business