De Russische telecomregulator bant IP-adressen van technologiegigant Google in strijd tegen de versleutelde berichtenapplicatie Telegram.

Door de straten van Moskou en andere steden in Rusland vloog vandaag een stroom aan papieren vliegtuigen door de lucht. Pavel Doerov, CEO van Telegram, riep gebruikers op om op te komen tegen de ban in Rusland en massaal papieren vliegtuigen uit het raam te gooien als tegenreactie.

Russische telecomregulator

Telegram weigerde deze week om de Russische geheime dienst FSB toegang te geven tot de versleutelde berichten van gebruikers. Als tegenreactie besloot de Russische telecomregulator Roskomnadzor om de communicatie applicatie de toegang tot Rusland te ontzeggen.

De Russische Telegram-gebruikers hebben nog steeds toegang tot de applicatie omdat de berichtenapp gebruikmaakt van IP-adressen van Google om de blokkering te omzeilen. Zondag kondigde Rusland aan dat het ook die openbare IP-adressen van Google uit de lucht zou halen als het bedrijf Telegram blijft steunen.

 

Rusland kondigde zondag aan openbare IP-adressen van Google te blokkeren. “Google heeft vandaag niet aan de vereisten van Roskomnadzor voldaan en in strijd met het vonnis van de rechtbank blijft het bedrijf Telegram Messenger Limited Liability Partnership zijn IP-adressen gebruiken om activiteiten in Rusland uit te voeren”, luidt de boodschap op Twitter.

Telegram nog toegankelijk

Ondertussen heeft de Russische telecomregulator Roskomnadzor stappen ondernomen. “Roskomnadzor heeft een aantal IP-adressen van Google opgenomen in het register van verboden informatie, die door Telegram worden gebruikt voor het uitvoeren van activiteiten in de Russische Federatie”, stelt een tweede tweet.

Het persagentschap RIA Novosti meldt dat Russische gebruikers in de afgelopen hinder ondervonden bij het gebruik van Google, of geen toegang verkregen tot diensten van de technologiegigant. Ondanks de pogingen van de Russische overheid om de berichtenapplicatie te blokkeren, is Telegram nog steeds toegankelijk in Rusland.