Intel komt met Optane geheugen voor in DDR4-sloten

Intel heeft bekend gemaakt, drie jaar na de onthulling van Intel Optane Memory, eindelijk een belangrijke stap gaat zetten voor de zakelijke markt. Op deze manier komt nu 3D XPoint geheugen beschikbaar als DDR4 RAM-modules.

Intel Optane-geheugen is al een geruime tijd in een ontwikkeling geweest voordat het in 2015 werd aangekondigd. Het 3D XPoint-geheugen is in samenwerking ontwikkeld met Micron, het bedrijf waar Intel een langlopende samenwerking mee heeft betrekkende geheugenmodules. Toen Intel Optane in 2015 eenmaal werd aangekondigd bleef echter uit waar de zakelijke markt naar op zoek was, Intel Optane-geheugen welke als RAM gebruikt kon worden.

Intel Optane DDR4

Sinds de onthulling in 2015 werden er enkel consumentenproducten van gelanceerd, en zakelijke opslagmediums. Geen van beide kregen enorm veel aandacht van de partijen, al is Intel het afgelopen jaar wel veel bezig geweest met hardware partners om dit te verbeteren. Inmiddels is het mogelijk om de eerste laptops en desktops te krijgen met M.2 sticks Intel Optane-geheugen om de harde schijf te versnellen. De laatstgenoemde modules zijn door de TechPulse redactie tevens nog uitgebreid besproken.

Nu Intel echter komt met een geheel nieuwe toepassing kan Optane een heel ander verhaal gaan worden voor bedrijven. Intel Optane biedt als vervanging voor standaard DDR4 geheugen namelijk een voordeel. Waar normale RAM-modules bekend staat als ‘volatile memory’, staat Intel Optane bekend als ‘Persistent memory’. Het voordeel van de laatste over de eerste is dat bestanden bewaard blijven als de stroom uitgeschakeld wordt. Bij standaard modules moet bij het wegvallen van stroom altijd weer alle data naar het RAM-geheugen toegeschreven worden. Bij Intel Optane modules blijft de data echter bewaard.

De Intel Optane DC Persistent Memory modules zullen in drie varianten verkrijgbaar zijn, 128-, 256- of 512GB. Waar je merkt dat Intel de modules duidelijk op de zakelijke markt heeft gericht is dat de modules enkel zullen werken met Xeon processoren. Op zich natuurlijk niet enorm vreemd, consumentengebruik zou waarschijnlijk prijstechnisch toch niet interessant zijn.

Beschikbaarheid

Intel laat weliswaar weten dat de Intel Optane modules beschikbaar komen, het houdt echter nog veel informatie voor zichzelf. Specificaties zoals de snelheden, het stroomverbruik en het uithoudingsvermogen blijft onbekend. Wel heeft Intel bekend gemaakt dat de modules geschikt voor DDR4 sloten in 2019 beschikbaar komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business