Apple WorldWide Developers Conference: niet disruptief, wel handig

Deze week organiseert Apple de WorldWide Developers Conference. Daar stelt de technologiemastodont de laatste nips and tucks op iPhone, iPad en Macbook voor.

 

Apple-fanatici kunnen deze week weer hun hartje ophalen met de jaarlijkse Worldwide Developers Conference, die loopt van 4 tot 8 juni. Daar stelt ‘s werelds meest gehypete telefoonproducent haar laatste nips and tucks op de iPhone, iPad en Macbook voor. Disruptief zijn die mini-innovaties nog niet, handig wel. Een overzicht van de belangrijkste updates!

 

Tijdens zijn keynote introduceerde Apple-CEO Tim Cook het nieuwe besturingssysteem van Apple iPhone en Mac, respectievelijk iOS 12 en Mojave. Het systeem wordt deze herfst verwacht, en belooft onder andere smartphonegebruikers meer controle te geven over hun gebruik. “In alles wat we doen, staat de gebruiker centraal”, aldus Cook. Gebruikers net minder op hun smartphone laten tokkelen, is misschien wel een mooie illustratie van die uitspraak. Zo zal je wekelijks een update ontvangen die je vertelt op welke apps je het meeste tijd doorbrengt, en hoeveel notificaties je in een week tijd hebt gekregen. Daarna kan je limieten instellen voor een bepaalde app; bijvoorbeeld slechts eén uur per dag op Facebook doorbrengen (scary, right?) Wanneer de limiet bereikt is, krijg je een melding: “Je hebt nog 5 minuten om op Facebook door te brengen.” Een melding die je overigens perfect kan negeren.

 

Kunstmatig intelligente appel

Apple liet ook doorschemeren dat het zich weer wil profileren als een leider op het gebied van AI. De technologiemastodont kondigde plannen aan om de AI-aangedreven digitale assistent Siri uit te rusten met een nieuwe feature, genaamd “Shortcuts”. Gebruikers kunnen met shortcuts spraakopdrachten creeëren die Siri helpen met dagelijkse taken zoals koffie bestellen of verloren sleutels terugvinden. Toen Siri in 2011 op de markt kwam, was dat een technologische openbaring van jewelste. De pret was echter van korte duur voor Apple, aangezien het niet lang duurde vooraleer ook Google en Amazon superieure technologie rond spraakassistenten aanboden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in April bekend raakte dat Apple de AI-chief van Google benaderd had. Apple wants to get back on track. Nu kan je Siri zelfs trainen om een serie op maat gemaakte commando’s te triggeren. Bijvoorbeeld, een routine opstellen waarbij je én je vriendinnetje appt, de thermostaat vanzelf aanspringt en een leuk deuntje begint te spelen wanneer je aan Siri laat weten dat je “naar huis gaat.”

 

Measure it!

Ook wat betreft augmented reality heeft Apple schijnbaar heel wat voor ons in petto. Zo wil de technologiegigant AR mainstream zien surfen op de golven van haar nieuwe besturingssysteem iOS12. Daarvoor schenkt Apple haar gebruikers de app “Measure”. Die laat gebruikers toe de omvang van digitale objecten in te schatten in de reële wereld. Bang dat die ene kast van Ikea net niet zal passen in je slaapkamer, of dat die kanariegele zetel misschien toch niet zo’n best idee is? Measure it! Het marktpotentieel van mainstream AR is groot. Wie kan immers de hype rond Pokémon Go vergeten? Exactly. Alhoewel deze editie misschien niet de meest spannende of disruptieve WorldWide Developers Conference was, gunt Apple ons toch weer een glimp van de toekomst. Ze moeten wel snel een baanbrekende technologie introduceren, want veel deelnemers aan de conferentie gaven aan “underwhelmed” te zijn. Eat or be eaten, Apple.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business