Nieuws

Havenbedrijf Antwerpen zet stappen richting onbemand varen

Wie denkt dat enkel auto's onbemand kunnen 'rijden', heeft het bij het verkeerde eind. Vanaf nu kunnen ook schepen onbemand hun gangetje gaan. Het Antwerpse Havenbedrijf heeft namelijk voor de eerste keer een test uitgevoerd met IoT-aangedreven schepen.

 

De Antwerpse haven maakt voor de onbemande schepen niet enkel gebruik van IoT-technologie, maar ook van initiatieven zoals het dataplatform NxtPort en block­chain­toepas­singen om de IoT-toepassing voldoende te beveiligen.  

 

De Antwerpse haven heeft voor haar digitale omschakeling naar onbemande voertuigen trouwens al een aantal IoT-bedrijven onder de arm genomen. Een van die bedrijven is Seafar. Dat bedrijf ontwikkelt technologie voor het op afstand bedienen van automatische binnenvaartschepen. Het Havenbedrijf kreeg voor de testfase van de IoT-technologie van Seafar het schip ‘De Tuimelaar’ ter beschikking gesteld als testplatform.  

 

Community Builder  

 

Erwin Verstraelen, Chief Digital, Information & Innovation Officer van het Havenbedrijf Antwerpen is alvast erg enthousiast over de digitale transformatie van het Antwerpse Havenbedrijf. “Dit is voor ons een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onbemand varen en de uitbouw van de onze haven als innovatieplatform. Het bevestigt ook het belang van onze rol als ‘community builder’, om nauwer samen te werken met andere partijen en samen tot concrete oplossingen te komen om op koers te blijven voor de ontwikkeling van de haven van de toekomst.”  

 

Volgens Verstraelen bieden rivieren en kanalen een natuurlijke snelweg voor transport. De innovatie van de Antwerpse haven moet daarom ook zo snel mogelijk worden versneld om zo het potentieel van het waterwegennet te benutten.  

 

“Als haven van Antwerpen en wereldspeler is het voor ons essentieel om een leidende rol te spelen op het gebied van digitale innovatie. Dankzij IoT en verwante toegepaste technologie gaan we de haven, haar bedrijven en haar werknemers naar de economie van morgen leiden”, aldus Verstraelen.   

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business