SD Express is een nieuwe standaard voor SD-kaarten die de maximale opslagcapaciteit en transfersnelheid opdrijft.

Advertentie

Een nieuwe standaard voor SD-kaarten maakt het plausibel dat je ze zal kunnen gebruiken als vervanging voor een HDD of SSD. Zo ver zijn we uiteraard nog niet, maar de lancering van SD Express is alleszins een feit. De SD Association, het officiële orgaan dat SD-formats vastlegt, kondigde de nieuwe standaard deze week aan.

SD Express legt de maximale opslagcapaciteit van SD-kaarten op 128 terabyte, en de transfersnelheid op 985 MB per seconde. Daarnaast voegt het ook interfaces voor NVMe en PCIe toe aan het format. De opslag van SD Express is meer dan genoeg om een waardige alternatief te bieden aan de huidige HDD’s en SSD’s in je computer, al blijft het afwachten tot er effectief SD-kaarten met die grootte op de markt zullen komen. Momenteel is de limiet voor SDXC-kaartjes die je kan kopen 512 GB, en dat ondanks het feit dat de maximumcapaciteit voor die standaard op 2 TB ligt. SanDisk presenteerde twee jaar geleden een prototype van een SD-kaart met 1 TB, maar vooralsnog vind je die opslaggrootte niet commercieel terug. Bovendien zijn de prijzen niet mals: voor een SD-kaart met 512 GB opslag tel je al snel 300 euro of meer neer.


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.