Vlaamse technologiesector groeit gestaag aan

In 2017 steeg de waarde van de export van Vlaamse technologiebedrijven tot een recordbedrag van 67,4 miljard euro. Technologie neemt daarmee bijna zelfs een derde van het totale Vlaamse exportcijfer in.

 

Dat is nog meer dan vorig recordjaar 2016, toen er nog voor 61,7 miljard geëxporteerd werd. De cijfers zijn afkomstig van een grootschalig onderzoek van Agoria.

 

De technologiesector maakt bijna eén derde van het totale exportcijfer uit; met 31 procent van het totale Vlaamse exportcijfer is het een exportindustrie die gestaag blijft aangroeien.

 

De belangrijkste afzetmarkten zijn in de eerste plaats Europese landen. Zo wordt er voornamelijk naar Duitsland (10,5 miljard euro) , Nederland (7,3 miljard euro) en Frankrijk (7,1 miljard euro) geëxporteerd. Buiten de EU zijn vooral China (2,24 miljard euro) en Japan (1,07 miljard euro) de grootste afnemers van Vlaamse technologie. Brazilië en Rusland zakken in de lijst van landen waar we technologische producten naar exporteren, terwijl Japan en Turkije dan weer stijgen.

 

Ook de werkgelegenheid neemt volgens Agoria toe. In 2017 groeide de technologiesector aan met 4.653 nieuwe jobs. Technologiebedrijven tellen in totaal ook nog eens zo’n 8 miljard euro neer voor belastingen en sociale bijdragen.

businesstechnologiesectorwerkgelegenheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals