Seagate Barracuda SSD

Seagate heeft al jaren een lijn van conventionele harde schijven in de Barracuda-reeks. Inmiddels komen daar ook SSD’s bij, mogelijk als reactie op de verschuiving van de markt naar niet-mechanisch opslaggeheugen.

Seagate staat al jaren bekend als fabrikant van de Barracuda harde schijven voor in desktop PCs. De markt begint echter om te slaan naar het gebruik van niet-mechanische onderdelen. Daarmee worden conventionele harde schijven steeds minder gebruikt. SSD’s winnen steeds meer marktaandeel, en Seagate moet dat gevoeld hebben. Inmiddels is het bedrijf namelijk de markt opgetreden met een Seagate SSD.

Barracuda

Waar de Barracuda merknaam eerder enkel werd gebruikt voor conventionele harde schijven, lijkt dit te gaan veranderen. De SSD’s die het bedrijf nu op de markt brengt vallen namelijk onder de Barracuda merknaam. De eerste stap voor Seagate in de markt van SSD’s is dit echter niet, het bedrijf heeft al voor langere tijd Nytro-SSD’s voor de zakelijke markt in haar portfolio.

Helaas heeft Seagate vrij weinig bekend gemaakt over de precieze productieproces van de chips welke gebruikt worden voor de SSD. Het bedrijf geeft sequentiële lees- en schrijfsnelheden op van 540- en 520 MB/s. Gekeken naar willekeurige leesacties, deze liggen op 90.000 IOPS. Daarmee lijkt deze SSD niet veel te verschillen van alle andere SATA SSD’s op de markt.

Beschikbaarheid

De SSD is in de Verenigde Staten inmiddels verkrijgbaar via Amazon. Het lijkt daarbij echter wel om een kleinere voorraad te gaan, in september zal er meer voorraad beschikbaar komen. In totaal zijn er vier opslagvarianten, variërend van 250 GB tot 2 TB. De Duitse Amazon webshop geeft vergelijkbare prijzen aan als de Amerikaanse webshop. De 250 GB-variant gaat voor 74.99 euro over de toonbank, waar de 2 TB-variant 429 euro kost. Wanneer de SSD’s ook in Europa beschikbaar zijn is vooralsnog onbekend.

Seagate-Barracuda-SSD-Amazon.png