Nieuws

Europese Commissie legt Google recordboete van 4,34 miljard euro op

Google heeft van de Europese Commissie een mokerslag van jewelste gekregen in de vorm van een boete van 4,34 miljard euro. Nooit eerder heeft een bedrijf een boete van die omvang opgelegd gekregen.

Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid en volgens de Europese Commissie heeft Google misbruik gemaakt van die macht. Concreet zou Google de antitrust-regels hebben gebroken door van fabrikanten te eisen om Google-apps zoals Google Chrome en Google Search voor te installeren op smartphones die op Google’s besturingssysteem Android draaien. Bovendien zou Google ook fabrikanten hebben verhinderd om concurrerende besturingssystemen op basis van Android te ontwerpen en heeft de internetreus fabrikanten beloond wanneer ze Google Search exclusief installeerden op apparaten. Resumerend zou Google dus zijn machtspositie hebben uitgebuit door hun eigen apps op te dringen.

“Google heeft Android gebruikt als middel om de dominantie van zijn zoekmachine te versterken,” zegt EU-commissaris Margrethe Vestager. “Deze praktijken hebben rivalen de kans ontnomen om te innoveren en te concurreren.”

Het gaat dan wel om een monsterboete, maar volgens Bloomberg heeft moederbedrijf Alphabet datzelfde bedrag verdiend iedere 16 dagen in 2017. Google gaat niet akkoord met de boete omdat het bedrijf zegt gebruikers alle vrijheid te geven om andere apps te installeren. Volgens het bedrijf is de tussenkomst van de EU en het ondermijnen van het verdienmodel van Google schadelijk voor iedereen. Door Android gratis te geven en uiteindelijk opbrengsten te genereren via mobiele advertenties kan de prijs van smartphones laag worden gehouden. De internetgigant gaat dan ook in beroep.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business