Nieuws

Mark Zuckerberg in vuurlinie na uitspraak over Holocaust

Als we de afgelopen dagen iets hebben geleerd, dan is het dat het niet eenvoudig is om een biljonair te zijn in de techwereld. Elon Musk kwam deze week behoorlijk onder vuur te liggen en nu die storm wat gaan liggen is wordt Facebook-topman Mark Zuckerberg (opnieuw) geviseerd.

Het voorval vond plaats tijdens een interview met technologiesite Recode. Wanneer het felbesproken onderwerp van nepnieuws naar boven kwam, gebruikte Zuckerberg het onfortuinlijke voorbeeld van de Holocaust om zijn punt te demonstreren. “Ik ben Joods en er zijn een paar mensen die ontkennen dat de Holocaust ooit heeft plaatsgevonden,” zei Zuckerberg in het interview. “Ik vind dat diep beledigend, maar uiteindelijk vind ik niet dat ons platform zo’n opmerkingen offline moet halen omdat er nu eenmaal mensen zijn die dingen fout hebben. Ik denk niet dat ze het opzettelijk fout hebben, maar ik denk gewoon niet dat het goed is om iemand van het platform te halen omdat die persoon dingen fout heeft, zelfs herhaaldelijk.”

De uitspraak kon op weinig begrip rekenen. Jonathan Greenblatt van de Joodse burgerrechtenbeweging Anti-Defamation League noemde het ontkennen van de Holocaust “een moedwillige, opzettelijke en al lang bestaande misleidingstactiek van antisemieten”.

Volgens Deborah Lipstadt, professor Holocaust Studies aan de Emory University, is de grote fout van Zuckerberg dat hij zegt dat ontkenners het niet opzettelijk doen. Dit impliceert dat ze gelijk kunnen hebben. Ze noemt de actie van de Facebook-topman zeer onverantwoordelijk.

Zuckerberg had het wellicht allemaal niet zo bedoeld, maar het was duidelijk een jammerlijke woordkeuze. Zuckerberg heeft dan ook Recode gecontacteerd met een extra verklaring. “Ik vind het ontkennen van de Holocaust diep beledigend en het was zeker niet mijn bedoeling om ontkenners te verdedigen,” schrijft Zuckerberg in een mail aan Recode.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business