Nieuws

Amerikaanse intelligentie roept eigen cyberactiegroep in het leven

Hoewel de Amerikaanse president Donald J. Trump nu sinds de Helsinki top dikke maatjes is geworden met Putin, en niet langer gelooft dat Rusland de Verenigde Staten probeert te hacken.

 

De Amerikaanse intelligentiediensten houden daar echter een andere mening op na en beginnen zich in te dijken tegen de stemmingswisselingen van hun president. Zo hebben de NSA en de Cyber Command chief Paul Nakasone recent een speciale eenheid opgericht genaamd de Russia Small Group. Die zal specifiek alle online dreigingen van Putin’s regime viseren.

 

Nakasone trad niet in detail over wat de eenheid precies zou doen. Hij zei alvast dat het in de lijn zou liggen van wat de Amerikaanse intelligentiediensten al langer aan het doen zijn sinds de Presidentsverkiezingen in 2016. Kort gezegd zal de actiegroep extra energie en mankracht inzetten om te vermijden dat een scenario zoals twee jaar geleden zich herhaalt.

 

Nakasone liet weten dat het voor de VS van essentieel belang was om haar energie te focussen op het digitale slagveld, aangezien the land of the brave and free anders wel eens aan de kant zou kunnen gezet worden door digitale vijanden als Rusland en China, die dan in de plaats van de VS de digitale toekomst vorm zouden beginnen geven.

 

Volgens Nakasone is zo’n actiegroep van cruciaal belang aangezien de digitale vijanden van de VS de verkiezingen “ondermijnen”, sociale spanningen in de hand werken, en zich gevoelige informatie eigen maken.

 

De vraag is of de Russia Small Group een merkbaar effect zal hebben op de tussentijdse verkiezingen van 2018. Misschien zal er enige impact voelbaar zijn, maar de actiegroep werd zo recent in het leven geroepen, dat die misschien meer tijd nodig heeft om haar volledige potentieel te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business