Nieuws

Singapore slachtoffer grootschalige cyberaanval: medische gegevens 1.5 miljoen burgers gehackt

Vorige week vrijdag kreeg de regering van Singapore te kampen met de meest ernstige cyberaanval ooit in de geschiedenis van het Zuidoost-Aziatische land.

 

Vorige week wisten hackers de toegang te forceren tot de gezondheidsdatabase van zo’n 1.5 miljoen mensen, inclusief eerste minister Lee Hsien Hong. Dat alles liet de regering vrijdag weten in een officiële verklaring.

 

Singapore is dit jaar de voorzitter van ASEAN, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen. De grootschalige aanval staat in schril contrast met de prioriteit die het hele ASEAN-blok aan cyberbeveiliging hecht.

 

Een onderzoek van het Singaporese cyberagentschap (CSA) en het geïntegreerde gezondheidsinformatiesysteem toonde aan dat dit een doelgerichte en goed uitgekiende cyberaanval was.

 

Zo’n 1.5 miljoen patiënten die ziekenhuizen hebben bezocht tussen mei 2015 en 4 juli dit jaar werden slachtoffer van een inbreuk op hun privacy.  De hackers hadden het daarnaast ook specifiek gemunt op eerste minister Lee Hsien Loong’s privé- en medische gegevens.

 

De Singaporese regering zal nu een onderzoekscomité oprichten om uit te zoeken wie achter de grootscheepse cyberaanval zat. Daarnaast zal de regering ook een aantal belangrijke stappen zetten om haar systemen nog beter te beveiligen tegen dergelijke cyberaanvallen.

 

Eerste minister Lee liet later in een Facebookpost nog weten dat de inbreuk op zijn persoonsgegevens niet “toevallig” was, en dat hij niet wist wat de hackers hoopten te vinden. “Gegevens over mijn medicatie is nu niet iets wat ik zomaar aan de grote klok hang, maar er staat niets alarmerend in die documenten”, schreef een verbouwereerde Lee.

aseanbreachbusinesscyberattacksingapore

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals