Microsoft Surface Go
Beeld: iFixit

Microsoft heeft een tijd geleden de nieuwe Surface Go tablet op de markt gebracht, de eerste 10-inch tablet in de Surface-lineup. iFixit onderzocht of de tablet ook goed te repareren is.

Niet al te lang geleden lanceerde Microsoft nog de Surface Go, de eerste kleine variant binnen de Surface-lineup van het bedrijf. Inmiddels is de tablet in de Verenigde Staten al vrij verkrijgbaar, en heeft iFixit ook een exemplaar te pakken gekregen. iFixit haalt met regelmaat producten uit elkaar om daarbij een samenvatting te geven van alle gebruikte componenten en de ‘repareerbaarheid’. De Microsoft Surface Go weet op het gebied van repareerbaarheid in elk geval niet enorm hoog te scoren.

Het eerste waar iFixit aan toe komt bij het uit elkaar halen van de tablet is de batterij. Een 26.12 Wh batterij moet de tablet levend houden. In vergelijking daarbij, de iPad 6 heeft een batterij van 32.9 Wh, terwijl beide apparaten qua afmetingen vergelijkbaar zijn. Wel moge duidelijk zijn dat Microsoft behoorlijk wat hardware in de tablet heeft moeten plaatsen. Dit wordt vooral duidelijk door de afmeting van het moederbord. Waar deze bij de iPad relatief klein is, neemt deze bij de Surface Go meer dan de helft van de behuizing in beslag.

Repareerbaarheid

Eerder in dit artikel kwam de ‘repareerbaarheid’ al ter sprake. Deze lijkt behoorlijk tegen te vallen, iFixit geeft de tablet dan ook een eindscore van 1/10. Verschillende zaken leiden tot deze eindscore, waarmee zelfreparaties worden afgeraden.

iFixit Microsoft Surface Go
Beeld: iFixit

Allereerst zitten alle onderdelen vast op het moederbord. Mochten er bijvoorbeeld een USB-poort kapot gaan, dan zal het gehele moederbord vervangen moet worden. Verder zitten componenten zoals de batterijen en het beeldscherm vast met veel lijm. Als laatste moet ook altijd het gehele scherm verwijderd worden om een reparatie uit te voeren, dat maakt het een ‘gevaarlijke’ operatie voor consumenten zelf.