Turkije wil eigen iPhones produceren

Turkije en de VS bevinden zich momenteel in woelig diplomatiek vaarwater. De landen zijn met elkaar in een dispuut verwikkeld omtrent de gevangenschap van de Amerikaanse evangelische priester Andrew Brunson.

 

De diplomatieke twist is nu verder geëscaleerd tot een uit de kluiten gewassen handelsoorlog, ondertussen inmiddels het handelsmerk van Trump. Alsof de lira dat er nog eens kon bijnemen. De VS heeft ondertussen aangekondigd sancties en invoertarieven te heffen op de belangrijkste Turkse importproducten.  

 

Als een gevolg daarvan dook de lira eerder deze week in vrije val. Vandaag staat de lira op 6,6 tegenover de euro, en dreigt het de euro mee te sleuren in een economische crisis vanwege de verwevenheid van het economische systeem.   

 

Als antwoord op die torenhoge invoertarieven heeft de Turkse president Erdogan opgeroepen tot een boycot van Amerikaanse elektronische goederen. Voornamelijk de iPhone moet het daarmee ontzien. Hij stelt voor dat Turkije haar eigen smartphones zal beginnen produceren en legde daarbij de nadruk op het bekendste binnenlandse merk van Turkije: Vestel 

 

Vestel produceert een hele rist consumentengoederen, gaande van smartphones en televisies, tot witgoed zoals wasmachines. Veel Vestel-toestellen worden ook internationaal verdeeld, hoewel dat onder een andere naam gebeurt, zoals Electra en Servis.  

 

Maar de smartphonelijn van Vestel draagt toch de meeste interesse weg. Zo bestaat de productlijn van smartphones van Vestel voornamelijk uit telefoons die erg goed bij prijs zijn. Dat lijkt redelijk logisch voor een land met een minimum maandelijks salaris van 250 euro 

 

De meest state of the art smartphone van Vestel is de Vestel Venus Z20. Die kwam eerder dit jaar op de markt, en is te koop voor 250 euro. Daarmee mikt de Turkse technologiegigant duidelijk op de midrange markt.  

 

Qua specificaties doet het toestel denken aan Motorola. Zo heeft het een 5.65” display, en maakt het gebruik van een achtkernige Qualcomm Snapdragon 630 processor. Die is voorzien van 4GB aan geheugen, en 64GB aan interne opslag. Het besturingssysteem werkt met Android 8.1 Oreo.  

 

De telefoon is op papier een degelijk mid-range toestel en heeft het potentieel om consumenten over de lijn te trekken die gewoon op zoek zijn naar een goed toestel. Die-hard Apple fans zullen er niet warm van worden. Maar dat hoeft misschien ook niet. Er is voor elk wat wils.  

 

Maar niet alleen aankondigingen van de Amerikaanse president hebben een disruptief effect op de markt. Zo piekten volgens CNBC de aandelen van Vestel met 5 procent na de aankondiging van de Turkse president Erdogan dat hij zich met Vestel wil profileren als volwaardige smartphoneproducent.   

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business