Nieuws

Facebooks VPN-app Onavo verwijderd uit App Store

Met de verwijdering van Onavo is de volgende privacy-opschudding van Facebook compleet. De app was namelijk in strijd met de dataverzamelingsrichtlijnen van de App Store.

Onavo begon als een startup om gebruikers hun datagebruik te helpen controleren, maar werd in 2013 overgenomen door Facebook. De VPN-provider van de app werd dan een dataverzamelingsfunctie voor Facebook om het smartphonegedrag van hun gebruikers te controleren buiten hun eigen apps. Hiermee kon het bedrijf informatie verzamelen over andere apps voor sociale media.

Op het eerste gezicht lijkt Onavo een onschuldige VPN-app. De software beweert jou en je gegevens veilig te houden, mogelijk schadelijke websites te blokkeren en je persoonlijke informatie te beveiligen. Wat de app nog doet (en wat natuurlijk niet expliciet vermeld wordt), is een enorme hoeveelheid appdata doorgeven aan Facebook. Hierdoor krijgt het platform een waardevol inzicht in welke apps je gebruikt en hoeveel tijd je erop doorbrengt. Met deze informatie stond Facebook natuurlijk een stapje voor om concurrenten en wist het bedrijf waarop het moest inspelen.

Aan de ene kant doet de app dus wat hij belooft: je gegevens beschermen. Aan de andere kant speelt het die beschermde gegevens dan weer door naar Facebook, waardoor je je vragen begint te stellen bij de app in het algemeen. Ook Apple stelde zich vragen bij de app en zag in dat dit tweede deel van de werking niet strookte met de richtlijnen van de App Store. De app is daarom vanaf vandaag niet meer te vinden in de App Store. Dit doet echter niets af van het feit dat de app al meer dan 33 miljoen keer werd gedownload voor zowel iOS- als  Android-toestellen en nog steeds te downloaden is in de Google Play Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business