Facebook Twitter App

Alle tweets die in het verleden automatisch op Facebook gedeeld werden, waren gisteren tijdelijk onbeschikbaar.

Advertentie

Het leek er gisteren even op dat Facebook cross-posted tweets van het platform verwijderd had. Gebruikers rapporteerden immers dat zowel de posts als de reacties en commentaren hierop plots ontbraken. Op 1 augustus bracht het platform wijzigingen aan in zijn API in een poging om meer controle te hebben over het postgedrag van third-party apps en spam te verminderen. Hierdoor is het nu bijvoorbeeld niet langer mogelijk om tweets automatisch te delen op Facebook.

Het nieuws zorgde al snel voor kwade reacties aan het adres van Facebook, dat de voorbije maanden al vaker met negatieve opinie te maken kreeg rond het misbruik van gebruikersdata (zoals bijvoorbeeld door Cambridge Analytica).

Bleek echter dat de fout voor het verdwijnen van de posts helemaal niet bij Facebook lag, maar bij Twitter zelf. Omdat door de recent wijzigingen de Twitter-app voor Facebook geen nut meer had, besloot het bedrijf deze immers te verwijderen. Een onverwacht gevolg hiervan was dat ook alle oude berichten mee verdwenen. In de verwarring die volgde, duurde het even voordat Twitter contact opnam met Facebook om het probleem op te lossen, maar volgens hen is alle data ondertussen al opnieuw beschikbaar.

Het voorval zorgt ervoor dat we ons opnieuw moeten afvragen wie nu eigenlijk echt controle heeft over onze Facebookdata, en of het wel degelijk de eindgebruiker is.