Mocht je geen zin hebben om te gaan stofzuigen dan is er maar een optie: kies voor een robotstofzuiger. het bedrijf iRobot maakt het gehele proces met de Roomba i7+ nu nog gemakkelijker door ook de robotstofzuiger leeg te zuigen.

Advertentie

Een van de grootste fabrikanten op het gebied van robotstofzuigers is en blijft iRobot. Het bedrijf kent ook al jaren succes onder de merknaam Roomba. Het heeft in vrijwel alle segmenten wel een stofzuiger die zou moeten voldoen. De iRobot Roomba i7+ is de laatste toevoeging aan het gamma en valt in het high-end segment van de robotstofzuigers. Daarmee wordt de huidige high-end Roomba 980 van zijn plek afgestoten, al is de kans groot dat deze gewoon op de markt zal blijven. Opvallend is al de naamgeving die iRobot heeft gekozen, alle andere typenummers hebben namelijk drie cijfers.

Lege stofbak

Waar bij eerdere generaties de stofbak van de Roomba nog altijd leeggehaald moest worden (een hoop werk natuurlijk als je niet wilt stofzuigen), is dat bij de Roomba i7+ ook direct aangepakt. Het station voor de Roomba i7+ is er wel behoorlijk voor vergroot, er moesten immers de nodige componenten worden toegevoegd. Zodra de robotstofzuiger nu het oplaadstation binnenrijdt, zal niet enkel de batterij opgeladen worden, maar ook de stofbak zal worden leeggezogen. Roomba heeft namelijk een stofzuiger ingebouwd om een stofzuiger leeg te zuigen. Vervolgens slaat de Roomba dit op in een stofzak die met regelmaat vervangen moet worden. Als de stofzak in het laadstation vol is, krijgt de gebruiker daar overigens een melding van via de Roomba Home-app.

Geavanceerd kaartensysteem

Waar de goedkopere robotstofzuigers simpelweg aan de gang gaan en alles stofzuigen tot de stofzuiger leeg raakt, is dat bij de high-end Roomba stofzuigers zeker niet het geval. Vanaf de Roomba 980 werd er al een geavanceerder kaartensysteem ingebouwd. Daarmee kan het de ruimtes beter in kaart brengen om een volledig beeld te bieden. De kaarten kunnen na verloop van tijd ook opgeslagen worden met een label. Daarmee kan de Roomba enerzijds efficiënter stofzuigen – de stofzuiger weet immers waar de ruimtes zijn – en anderzijds kan je direct selecteren om bijvoorbeeld je slaapkamer op te schonen als je van huis bent. Of dit systeem volledig waterdicht is op het vlak van veiligheid, is niet precies te zeggen. Roomba geeft aan verschillende bedrijven te raadplegen om blijvend te controleren of de gebruikte systemen veilig zijn. Er staat immers wel persoonlijke informatie opgeslagen.

Nu zijn beide functies zeker belangrijk voor een product dat zich tegen de 700 euro aan positioneert. Maar dat is natuurlijk niet wat een stofzuiger moet doen, want dat is natuurlijk vooral het opzuigen van stof en andere vuiligheden van de grond. Volgens iRobot is de i7+ tweemaal zo krachtig als de Roomba 960; hoe de robotstofzuiger presteert ten opzichte van de Roomba 980 wordt er niet bij gehaald. Mogelijk omdat de Roomba i7+ een belangrijke functie van de 980 mist, de ‘Power Boost.’ Daarmee komt er extra zuigkracht beschikbaar, wat handig kan zijn als je veel tapijt of vloerkleden hebt die opgeschoond moeten worden. Een leuke toevoeging is dat de stofzuiger zonder problemen over kabels zou moeten rijden, aldus iRobot. De wielen zullen tijdens het vastlopen de andere kant op gaan draaien om te voorkomen dat de kabels blijven steken.

Beschikbaarheid

Over een eventuele beschikbaarheid in de Benelux is momenteel nog niks bekend. In de Verenigde Staten zal de nieuwe robotstofzuiger vanaf 12 september uitgeleverd gaan worden voor 949 dollar als een volledige set, inclusief de Clean Base. Mocht dat wat te veel zijn, dan is de robotstofzuiger ook afzonderlijk verkrijgbaar voor 699 dollar. Let wel, de mogelijkheid om de stofzuiger leeg te laten zuigen heb je dan niet, tenzij je later de Clean Base aan zou schaffen voor 299 dollar. Wat de prijzen in Europa gaan doen, mocht deze ook hier verschijnen, is onbekend, het lijkt er immers op dat iRobot geen een-op-eenconversie doet met de Amerikaanse dollarprijzen.