In Juni lanceerde OPPO de eerste smartphone die de westerse markt moest gaan veroveren. Het is inmiddels augustus en de OPPO Find X is nu dan ook officieel leverbaar op de Nederlandse markt.

Op 19 juni was het officieel tijd voor OPPO om een eerste OPPO Find-toestel weer te onthullen, tevens gericht op de Europese markt. Sinds de sluiting van OppoStyle in Europa was het bedrijf van de Europese markt af geraakt. OnePlus nam de plaats in als dochtermerk van OPPO, maar nu komt het laatstgenoemde merk toch terug naar verschillende Europese markten. Nederland is een van de markten waar de OPPO Find X nu officieel verkrijgbaar is.

Specificaties

Het kroonjuweel van de OPPO Find X is natuurlijk de telescopische cameramodule. Worden geen van de camera’s gebruikt dan is deze standaard ingeklapt. Wordt er een camera gebruikt dan drijft een motor het telescopische gedeelte van de telefoon omhoog om de camera’s te laten zien. Dit zal overigens ook elke keer het geval zijn als je de telefoon wilt ontgrendelen – een vingerafdrukscanner heeft OPPO niet ingebouwd. In plaats daarvan kan de gebruiker het besluit nemen om gezichtsherkenning te gebruiken, waarvoor de verborgen selfiecamera nodig is. Geen zorgen, overigens. OPPO zegt dat de motor minimaal 300.000 keer op en neer moet kunnen bewegen. Zou je 40 keer per dag de cameramodule op en neer laten bewegen dan valt er alsnog meer dan tien jaar met de module te leven.

Het tweede waar OPPO de Find X in uit laat blinken is de reden waarom er een telescopische cameramodule aanwezig is. Het AMOLED-paneel, welke een formaat van 6.4-inch heeft, neemt ongeveer 93,4 procent in van de voorkant van de telefoon. Een dergelijke screen-to-body ratio was nog niet eerder op een smartphone te zien. Enkel een familielid, de Vivo Nex, weet eenzelfde screen-to-body ratio te verkrijgen.

Processor

Niet alleen bovenstaande delen maakt dat het een high-end smartphone is. Het toestel bevat verder (natuurlijk) de Qualcomm Snapdragon 845 SoC met 8 GB RAM en 256 GB interne opslag. De batterij is niet de grootste die je terug kan vinden in een smartphone, maar met alle extra hardware benodigd voor de camera’s was dat te verwachten. De batterij blijft een redelijk schappelijk formaat hebben: 3.730 mAh. OPPO’s eigen VOOC-charge is aanwezig, vergelijkbaar met OnePlus’ Fast Charge, voorheen ‘Dash Charge.’ De software die OPPO meelevert zal niet iedereen aanspreken, maar is gelukkig wel gebaseerd op een recente versie van Android: 8.1.0. ColorOS is de softwareschil, wat zorgt voor een groot aantal uiterlijke wijzigingen – al is de kans groot dat veel gebruikers hier geen last van zullen hebben.

Mocht je de OPPO Find X aan willen schaffen, hij is in twee kleuren beschikbaar: rood en blauw. Voor beide kleuren geldt een en dezelfde prijs: 999 euro. Er is overigens ook een “Lamborghini Edition” van de OPPO Find X, deze heeft een adviesprijs van 1.699 euro meegekregen. Dat toestel lijkt echter nog niet in Nederland te zijn aangekomen; het is ook maar de vraag of deze überhaupt wel in Nederland beschikbaar komt.