Alibaba

19 jaar en 345 miljard euro later houdt Jack Ma het voor bekeken. Het Chinese e-commerce bedrijf zal vanaf september 2019 een nieuw bestuur zien, zodat Ma zich kan focussen op het onderwijzen van de Chinese jeugd.

Advertentie

Opschudding in de Chinese e-commerce industrie, want Jack Ma, medeoprichter van onder meer Alibaba, zet een stap opzij. Ma, die vandaag 54 wordt, bouwde zijn imperium in 1999 uit vanuit zijn kleine appartement met de hulp van zijn ex-studenten en de financiering van familie en vrienden. Ma zal zijn huidige functie nog wel blijven uitoefenen tot zijn vijfenvijftigste verjaardag volgend jaar, maar wil zich vanaf dan richten op het onderwijs en zijn roots als leraar. Als rijkste man van China is hij zo gerespecteerd dat verschillende Chinezen een portret van hem in hun huis hebben hangen en hem aanbidden als de god van de rijkdom.

Alibaba is momenteel een van de grootste internetbedrijven ter wereld en heeft een marktwaarde van zo’n 345 miljard euro. Jack Ma zelf is zo’n 34.5 miljard waard. Sinds de oprichting van het bedrijf heeft Ma het leven van de Chinese consument ingrijpend veranderd. Zo lanceerde hij in 2004 bijvoorbeeld Alipay, dat online betaling mogelijk maakte in een land waar kredietkaarten toen nog niet de norm waren. Verder heeft het bedrijf nog aandelen in Weibo, het Chinese Twitter, en bedrijven rond cloud computing, digitale media en entertainment.

In China is het ongewoon voor iemand van Ma’s leeftijd om een stap opzij te zetten. Meestal blijven oprichters voor lange tijd aan het hoofd van hun organisatie. Ma ziet er echter geen graten in en zei in een interview dat hij dit niet ziet als het einde, maar als een nieuw begin. Ma kijkt enorm op naar Bill Gates en zou net als hem graag meer tijd spenderen aan filantropie. Zoals Gates heeft hij ook een eigen stichting, de Jack Ma Foundation. In het verleden doneerde de stichting bijvoorbeeld al eens 26 miljoen euro aan een 10 jaar durend programma, dat moet zorgen voor betere onderwijsmogelijkheden in landelijk China.

De aankondiging van het pensioen van Ma komt er in een tijd van een licht verzuurde economie in China. Door het succes van techgiganten zoals Alibaba, is ook de overheid aandachtiger geworden en dat gaat maar al te vaak samen met strengere regels. Verder is er ook nog de tragere groei van de Chinese economie en groeiende schulden, om van een mogelijke handelsoorlog met de VS nog maar te zwijgen. Dit lijkt echter meer een probleem te worden voor Daniel Zhang, die momenteel nog CEO is van het bedrijf en vanaf 10 september volgend jaar dus de rol van Voorzitter van de Raad van Bestuur zal opnemen.