Nieuws

EU erkent nu digitale ID buiten landsgrenzen

Voor inwoners van EU-landen is het net makkelijker geworden om je identiteit aan te tonen, ook wanneer je niet in je thuisland bent.

Steeds meer zaken waarvoor je vroeger naar een loket moest gaan, kan je nu makkelijk online uitvoeren. Ook in België kunnen we tegenwoordig gebruik maken van de eID om van thuis uit bepaalde documenten aan te vragen. Een dergelijke digitale ID werd echter nog niet erkend buiten de landsgrenzen, maar daar heeft de EU nu verandering in gebracht.

Op lange termijn zal het namelijk mogelijk zijn om zaken zoals het virtuele rijbewijs en de virtuele bankkaart te gebruiken in heel de EU en niet alleen in je thuisland, wanneer deze voldoet aan de opgelegde wetgeving van de EU. In Duitsland, Italië, Spanje en Luxemburg is dit proces al afgerond. Kroatië en Estland zijn als volgende aan de beurt, terwijl Portugal, het Verenigd Koninkrijk en België zich nog in de beginfasen bevinden.

Concreet houdt dit in dat bepaald papierwerk sterk verminderd zal worden. Zo zal het makkelijker zijn om je in te schrijven aan universiteiten en een bankrekening aan te maken. Het zou zelfs mogelijk kunnen worden om een bankrekening te openen in het buitenland zonder fysiek langs te moeten gaan bij de bank in kwestie. De Europese Commissie is zich er echter van bewust dat dit mogelijkheden creëert om geld makkelijk wit te wassen en werkt daarom samen met een groep experts om dit te voorkomen.

Verwacht ten slotte niet dat je meteen overal gebruik kan maken van je digitale ID in heel de EU. In de praktijk zijn deze nieuwe regels nog niet enorm samenhangend, waardoor het nog wel even kan duren voor de digitale ID in heel de Europese Unie wordt erkend.

Beveiligingdigitale IDeideuprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals