LG

Wel vaker verschenen er smartphones met vier camera’s, maar vijf camera’s zijn nog niet heel vaak aan de orde geweest. De prijs van de LG V40 ThinQ ligt mogelijk wel wat hoog voor een toestel van het Koreaanse merk.

De V-XX serie van LG was voor het eerst te zien in 2015, sindsdien verscheen er elk jaar wel minimaal een toestel in de lineup. Het is inmiddels begin oktober, tijd voor de onthulling van de nieuwste telg in de serie van LG, de LG V40 ThinQ. Zoals vanaf het begin de bedoeling was behoudt de smartphoneserie zijn focus op het maken van foto’s en video’s. LG heeft bij de V40 ThinQ de bar hoog weten te leggen door in zijn totaliteit vijf camera’s aan de telefoon toe te voegen, elk voor een andere situatie.

LG V40 ThinQ

Om maar met de vijf camera’s van start te gaan, drie daarvan zijn aan de achterkant te vinden. De eerste in de groep is de ‘standaard’ sensor, het gaat om een 12 MP-camera met f/1.5 aperture en 1.4-micron grootte pixels – daarmee weet LG de camera behoorlijk lichtsterk te maken. Ook is er een 16 MP-camera met een f/1.9 aperture, deze sensor is gericht op het nemen van wide-angle foto’s. Of het dezelfde sensor is als in de LG G7 ThinQ is onbekend, specificaties lijken in elk geval grotendeels overeen te komen. De laatste sensor is gericht op het bieden van 2x ‘optische’ zoom, het gaat om een 12 MP-camera met f/2.4 aperture, daarmee is het de minst lichtsterke camera, waardoor deze ook minder geschikt zou zijn voor foto’s in de avond. Switchen we naar de voorkant, dan zijn daar twee sensoren te vinden met een iets andere beeldhoek om meer objecten, ofwel mensen, in je selfie te krijgen.

Meer dan camera’s…

Het blijft ook gewoon een smartphone, dat moge duidelijk zijn. Zo is er de Qualcomm Snapdragon 845 SoC aanwezig, gekoppeld aan 6 GB LPDDR4X-RAM en 64- of 128 GB UFS opslag. Daarmee komt bij LG ook een einde aan het maken van onderscheid tussen verschillende opslagvarianten, voorheen kwam de 64 GB-opslagvariant van LG’s high-end smartphone nog met 4- in plaats van 6 GB RAM. De batterij is 300 mAh groter dan die van de G7 ThinQ, en komt daarmee uit op een capaciteit van 3300 mAh. Geen enorme vooruitgang dus, ook gezien dat de concurrentie wel de grotere stappen weet te zetten.

LG V40 ThinQ

Net noemde ik al even de LG G7 ThinQ, want dat is waar het toestel toch vooral gewoon op lijkt. Of het nu het design is, of de interne specificaties. Wel heeft LG bij de V40 ThinQ dan eindelijk een wissel gemaakt naar een 6,4-inch P-OLED-scherm in plaats van een 6,1-inch LCD-paneel, die bij de G7 ThinQ nog aanwezig was. De Quad-DAC uit de G7 is hier ook terug te vinden in combinatie met de 3,5mm audiopoort. Als laatste is de ‘Boombox’ speaker uit de G7 weer aanwezig, mogelijk een van de redenen waarom het voor LG zo moeilijk is om de batterij te laten groeien – de ruimte in de behuizing moet namelijk dienen als ‘resonance chamber’, waardoor het geluid rijker en vooral ook luider moet zijn.

Wel of niet naar de Benelux?

Net als met veel andere lanceringen van LG ligt de focus volledig op de Verenigde Staten. Zo kan LG Benelux nu ook nog niks vertellen over een eventuele onthulling van het toestel in de Benelux. Dit was overigens ook zo met de LG G7 ThinQ, een toestel dat niet veel later nog een lancering in de Europa kreeg. In Amerika liggen de adviesprijzen tussen de 900 tot 980 dollar, of LG kan concurreren met smartphones als de Note 9 blijft te bezien, het merk schaart zich in elk geval wel in dat segment.

LG V40 ThinQ

Oh, nog een laatste toevoeging. De LG V40 ThinQ zal op de markt komen met Android 8.1.0 en pas later een upgrade naar Android 9.0 Pie ontvangen. The Verge geeft aan dat LG weigert commentaar te geven over de update naar de nieuwe versie van Android, pijnlijk gezien het toestel een geruime tijd na de onthulling van Android 9.0 op de markt zal geraken.