Google’s Project Strobe zorgt voor veiliger e-mail- en telefoongebruik en meer dialoogvensters om op te klikken. Google+ is hiervan het slachtoffer.

Advertentie

In een aankondiging op hun blog heeft Google bekendgemaakt dat ze sociaal netwerk Google+ stapsgewijs gaan opdoeken in de komende tien maanden. De beslissing komt er als onderdeel van Project Strobe, dat radicaal onderzoek doet naar de manier waarop third party ontwikkelaars omgaan met datatoestemmingen voor onze Google-account en Android-telefoons. Uit dit project kwamen vier actiepunten naar voren, waarvan Google+ het eerste is. Verder wordt er ook gekeken naar Gmail, toegang tot contactgegevens en wordt het moeilijker om toegang tot gegevens te krijgen voor allerhande apps.

Actiepunt 1: Weg met Google+ voor consumenten

Zoals de meesten onder ons al wel langer wisten, is Google+ niet erg populair. Volgens het bedrijf duren 90 procent van de bezoeken aan het sociale netwerk minder dan vijf seconden. Tegelijkertijd ziet het netwerk echter wel succes bij bedrijven, die het platform intern gebruiken als een communicatietool. Om dit te ondersteunen, kunnen ondernemingen nieuwe functionaliteiten verwachten, maar de rest van ons moet afscheid nemen voor eind augustus 2019.

Bovenop de lage populariteit van het netwerk, lag een zoveelste datalek mee aan de oorzaak van het opdoeken van de service. In mei ontdekte Google immers een bug die toegang gaf tot de naam, e-mail, adres, beroep, geslacht en leeftijd van zo’n 500.000 Google+ accounts. Volgens de techgigant zijn er echter geen sporen dat de bug op een of andere manier misbruikt werd.

Actiepunt 2: Meer dialoogvensters

Je kent het wel, als je momenteel een app toestemming moet geven om je data te gebruiken, krijg je een dialoogvenster met daarin een lijst van Google-diensten die nodig zijn. In de toekomst zal dit veranderen naar één dialoogvenster voor elk van deze toestemmingen. Vrij irritant voor de gebruiker dus, maar het verplicht je wel om iets beter op te letten, zodat het geen Gebruiksvoorwaarden-situatie wordt waarbij we allemaal gewoon op volgende klikken.

 

Project Strobe

 

Actiepunt 3: Minder snel toegang to Gmail

Weldra zullen enkel apps die de e-mailervaring verbeteren nog toegang krijgen tot de Gmail API. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om e-mailcliënten en backupdiensten. De uitverkorenen zullen akkoord moeten gaan met veel striktere regels en de nodige veiligheidsonderzoeken.

Actiepunt 4: Minder snel toegang tot telefoongegevens

Apps zullen vanaf nu minder snel toegang krijgen tot belangrijke gegevens via de Android Contacts API. Zo zal enkel de app die je als standaardapp instelt nog toegang krijgen tot zaken zoals je recente oproepen. Verder zal ook de toegang tot interactiedata niet meer beschikbaar zijn, waardoor een app bijvoorbeeld niet langer je meest gebruikte contacten als suggesties kan geven.

Google toont met deze actiepunten dat het actief aan het werk is om waardevolle data van zijn gebruikers te beschermen. Project Strobe is ook helemaal nog niet afgerond, dus verwacht meer van dit soort wijzigingen in de toekomst.

Advertentie