Nieuws

Belgische overheid vraagt voorzitters om geen stemmen te verwijderen

Stemmen met potlood en papier lijkt misschien ouderwets, maar er is wel minder kans dat je stemmen zo plots verdwijnen.

Op zondag 14 oktober vinden er provinciale en gemeenteraadsverkiezingen plaats. Terwijl sommige kantoren al jaren digitaal stemmen, gebruiken andere steden nog steeds potlood en papier. Nadat er een verontrustend bericht verscheen op de Vlaamse verkiezingswebsite Vlaanderkiest.be, lijkt die laatste methode plots toch helemaal zo slecht nog niet. Je kan er met een kleine onoplettendheid bijvoorbeeld niet plots een hoop stemmen verwijderen.

Het was Twitteraar Ruben Van Assche die de melding gisteren opmerkte, op de website staat een handleiding voor voorzitters en bijzitters en daarin vond hij een waarschuwing terug die benadrukte om zeker geen USB-sticks met stemresultaten te formatteren… Juist ja.

Het probleem zit hem hier blijkbaar in het feit dat de resultaten van de verkiezingen op het einde van de dag manueel moeten geüpload worden door de voorzitter. Omdat de digitale stemmachines op Linux draaien, kan het zijn dat een Windows-computer de stick met Linux-partitie dus als onherkenbaar leest en vraagt om deze te formatteren.

Het bericht is ondertussen alweer verwijderd van de website en in de plaats staat een reactie van Vlaanderenkiest. Volgens hen blijkt na enkele testen dat er toch geen probleem zou zijn met de USB-sticks en dat er niet gevraagd wordt om deze te formatteren. Ook wordt er benadrukt dat er steeds twee USB-sticks de gegevens van de verkiezingen verzamelen, zodat er steeds een back-up aanwezig is in het geval van problemen.

Wij vragen ons alvast af waarom deze twee USB-sticks in dezelfde locatie worden bewaard, niet direct de meest veilige oplossing, zoals wij in onze back-up gids al wisten te vertellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business