Samsung In-display Fingerprint-on-Display FoD

Samsung heeft tot nu toe nog niks vermeld over een in-display vingerafdrukscanner, verrassend gezien het de marktleider is op het gebied van smartphones. Een nieuw patent lijkt daar verandering in te gaan brengen.

Al tijdenlang is het wachten op een in-display vingerafdrukscanner uit de hoek van Samsung en bijvoorbeeld ook Apple. Het is opvallend dat juist Oosterse fabrikanten zoals OPPO en Vivo als eerste zijn toegekomen met een in-display scanner. Zelfs Huawei is Samsung al ruim voor, zo bevatte de Huawei Mate RS van eerder dit jaar ook al de scanner, en brengt de Huawei Mate 20 Pro de in-display scanner verder naar het ‘mainstream’ segment in de Westerse markten. Een nieuw patent aangevraagd door Samsung maakt echter wel duidelijk dat het bedrijf serieus van start is gegaan met de ontwikkeling voor zo’n scanner.

Samsung In-display Fingerprint-on-Display FoD - 2
Een afbeelding uit het toegekende patent van Samsung Electronics.

Het verkregen patent bij de USPTO en WIPO op 18 oktober is opgevist door het Nederlandse LetsGoDigital. Volgens het patent heeft Samsung een manier gevonden om de techniek direct in het scherm te verwerken. Dat zou er ook toe kunnen leiden dat het hele scherm gebruikt zou kunnen worden als vingerafdrukscanner, daar zou de afbeelding van het patent ook naar verwijzen. Ook heeft het een groot voordeel voor de eindgebruiker, deze hoeft namelijk niet langer op een specifieke plek in het scherm de vinger neer te leggen. Om de vinger zichtbaar te maken voor de scanner zou er volgens het Fingerprint-on-Display patent gebruik gemaakt worden van ‘High Brightness Mode’, vergelijkbaar met wat fabrikanten nu doen met in-display scanners op het gebied waar je de vinger legt.

Extra processor

Om het ontgrendelen van de telefoon sneller te laten verlopen – naast dat het zeer zeker ook zuiniger is op je batterijleven – maakt Samsung volgens het patent gebruik van een extra processor. Hoe dit precies uit zal gaan werken in een toekomstige smartphone blijft nog afwachten, in-depth details over de processor zijn natuurlijk niet in het patent verwerkt. Ook is het nog afwachten tot een uiteindelijke release. Gezien dat het patent nu pas is verschaft, is het namelijk nog maar de vraag of Samsung al in februari of maart in staat zal zijn de nieuwe techniek te tonen. De kans is  klein dat de Koreaanse smartphonefabrikant ervoor zal kiezen om de techniek als eerste in een midrange smartphone te lanceren; mogelijk dat de Note 10 als strijdpodium zal dienen voor de nieuwe techniek. Het is in elk geval mooi om voortuitgang te zien, in-display vingerafdrukscanners lijken wat dat betreft de toekomst te gaan worden om je telefoon snel te ontgrendelen.