Nieuws

Eerste Samsung smartphones krijgen in 2019 de beschikking over UFS 3.0 opslaggeheugen

Samsung heeft op het 4G/5G Summit van Qualcomm aangegeven goed onderweg te zijn met de ontwikkeling van UFS 3.0 opslaggeheugen – de eerste smartphones met het nieuwe geheugen verschijnen begin 2019.

In 2011 werd de eerste versie van UFS-geheugen op de poten gezet door de JEDEC-organisatie. JEDEC houdt zich bezig met het opzetten van industriestandaarden voor verschillende soorten geheugen, en laat productie over aan andere bedrijven. De eerste generatie kon niet op veel tractie rekenen door het grootschalig gebruik van eMMC-geheugen – een goedkopere, maar vooral ook veel slomere variant van flashgeheugen. Tegenwoordig is UFS 2.1 opslaggeheugen echter niet meer uit high-endtelefoons weg te denken, met Samsung als de grootste producent. Eerder dit jaar bracht JEDEC de industriestandaard voor UFS 3.0 opslag op de markt, Samsung is daar volgens de laatste berichten snel mee aan de slag gegaan.

Deze vernieuwingen zijn getoond tijdens Qualcomms 4G/5G Summit die op het moment van schrijven in Hong Kong plaatsvindt. Als het nieuwe UFS 3.0 geheugen volgend jaar in de smartphones van Samsung terecht gaat komen, is dat in drie opslagvarianten: 128, 256 en 512 GB interne opslag. Natuurlijk zijn de chips enorm klein en hebben ze een afmeting van 11,5 bij 13 mm. Het formaat is belangrijk bij de nieuwe UFS-standaard, deze standaard maakt het namelijk mogelijk om meer data op te slaan in een chip van precies hetzelfde formaat. Dat terwijl de lees- en schrijfsnelheden ook flink omhoog kunnen, Samsung spreekt over een bandbreedte die zich heeft verdubbeld. Om dat in getallen uit te drukken: de huidige UFS 2.1 standaard heeft een bandbreedte van 1.000 Mb/s, waar dat bij UFS 3.0 volgens Samsung op 2.000 Mb/s zal liggen. JEDEC noemt nog wel een grotere wijziging, van 1.200 Mb/s naar 2.900 Mb/s, al is dat ook deels afhankelijk van hoe een fabrikant de UFS 3.0 standaard toepast op zijn chips.

Niet enkel UFS 3.0, ook LPDDR5 komt eraan

Samsung en Micron hebben alvast een tipje van de sluier opgetild om te vertellen over de vorderingen op het gebied van LPDDR5 RAM-geheugen. Momenteel wordt Samsungs LPDDR4X RAM-geheugen nog in de meeste high-endsmartphones gebruikt, dit type RAM-geheugen heeft een maximale bandbreedte van 34,1 GB/s. Het vernieuwde LPDDR5-geheugen voor smartphones ligt daar ruim boven met een bandbreedte die zo tussen de 44 en 51,2 GB/s zal vallen. Ook is het energieverbruik weer flink verlaagd, met zo ongeveer 20 procent. LPDDR5 zal in 2020 verschijnen, wanneer dit precies het geval zal zijn, heeft het bedrijf nog niet laten weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business